Mamuți verzi pe pereți

Dac-as fi fundamentalist crestin as zice ca uciga-l toaca a pictat mamuti verzi pe pereti ca sa faca misto de noi. Dac-as fi activist secular m-as amuza de Adam si Eva care pozau nud pentru un pictorial in cartea Genezei. Problema este mai nuantata si nu poate fi abordata reductionist de genul, ori/ori. Asta este si tactica lui Dawkins, Harris si Hitchens in retorica lor. Argumentul circular este falacios prin natura lui, desi are spoiala unei logici punctuale.

Ce fac cu 30,000 de ani si unde sa mai incapa si Adam in pesterile alea cu benzi desenate? Nu-mi pun problema in felul acesta. Nu folosesc bastonul alb al literalismul orb cand citesc Geneza dar nici nu ma sprijin pe toiagul mitului lui Master Animal simbolizat in picturile rupestre.

Nu e cazul sa intram in detalii dar se stie ca cronologia biblica nu are caracter statistic ci mai degraba existential iar Moise probabil c-a avut motivele lui sa ignore cu desavarsire culturile anterioare si sa se concentreze mai mult pe noua cultura (pentru Moise noua) a lui Yahveh. Este reactia convertitului care priveste toate lucrurile ca o pierdere in comparatie cu pretul descoperirii lui Dumnezeu. Pavel spune treaba asta dar nici Moise n-a facut exceptie. Asa c-as putea sa-nteleg tacerea lui Moise si prezentarea inceputului dintr-o persectiva oarecum mozaica. Nu ma deranjeaza si este acceptabila in conditiile revelatiei personalizate.

Trebuie sa-i dam stiintei ce este al stiintei si religiei ce-i al religiei. Daca nici Hristos nu S-a ‘mpacat cu Cezarul, eu de ce as face-o?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s