Nici ateii nu mai au credință!

Sub egida, “ateii lor sunt mai receptivi ca ateii nostri” iar ne-a parasutat Marius c-o noua emisiune. Cam abstracta tema dar destul de interesant subiectul. Acum n-am inteles de ce s-a entuziasmat el de CV-ul fratelui Luchian si nici de ce fratele Luchian s-a dedicat scrisului dar poate ca vom fi lamuriti intr-o emisiune viitoare. Pe fratele Luchian il cunosc de pe vremea cand cocheta cu biserica adventista. Ce mai vremuri, ce mai bucium(an)! Insa niciodata n-am inteles de ce un tip luminat ca fratele Luchian avea nevoie de lumina de la fratele Lucian dar asta nu-i problema noastra. In schimb ma bucur sa-l revad dupa 20 de mii de leghe sub Atlantic.

Dar sa trecem la treaba, ca nu de-asta am deschis eu Windows-ul asta 95 inca de azi dimineata. M-asteptam ca dupa atata timp petrecut in America si cu master in teologie sistematica fratele Luchian sa nu fie atat de captivat de argumentele medievale despre existenta lui Dumnezeu. Stau si ma-ntreb cam ce fel de atei cresc prin gradina lui Luchian de se resemneaza ei atat de lesne dupa cele trei argumente care sunt doar doua adica asta de genul ca Dumnezeu trebuie cumva sa existe pentru ca n-are ‘ncotro…

Acum n-am nici timp si nici rabdare sa-mi dau cu parerea mea de neofit in ale sistematicii dar cred ca la ora asta gafaim in spatele ateilor de atatea ture care le dam pe stadionul argumentelor circulare de care nu putem scapa nici cu slujbe. Un ateu hard core nu se sperie de cei patru cavaleri ai apocalipsei (revelatiei) argumentelor. Existenta lui Dumnezeu nu se poate demonstra dar nici infirma. Este o chestiune de credinta. Ai nevoie de revelatie, nu de filozofie. Daca ai nevoie de evidente atunci nu mai e credinta, dupa cum spunea si fratele marturisitor Dawkins care i-a dat o lectie de teologie lui Alister McGrath, presupusului aparator al credintei. Asa ca ne miscam pe un teren unde sigur ne-ngheata sabia-n teaca. E nevoie de altceva. Scolastica este falimentara iar filozofia are cu totul alt rol.

“Convertirea” lui Antony Flew, care vezi doamne nu mai e ateu, este destul de ambigua. Flew este in cel mai fericit caz un deist de toata frumusetea. Nu ma-ncalzeste cu nimic. Iar Francis Collins este un evolutionist teist, adica-ncearca sa-mpace maimuta cu sarpele din Eden. Dinesh D’Souza are tupeu de indian si terebentina la gura, deci e bun in arguing dar the same old story. In ultima sa carte da cu bata-n balta cu argumentul stiintific al nemuririi sufletului, de pana si Hitchens cred c-o sa se lase de bautura de-atata stiinta crestina. In rest, cam lipsesc apologetii de marca. Apreciez totusi deschiderea fratelui Luchian pentru filozofie si stiinta si preocuparea pe care o are pentru dialogul cu ateii. Numai ca ateii lor sunt mai nice decat ateii nostri.

PS: i-a crescut inima-n piept unchiului cand l-a vazut defiland pe nepotelul Louix. A mai crescut, se vede dupa cum paseste. Ai vazut ce-nseamna ca grigorie sa vegheze asupra nepoteilor lui. Pacat ca nu toti renunta la grisulet. Keep going bro. Da’ sa nu-ti iei nasu’ la purtare!

PPS: am ramas perplex sa descopar ca domnul columbofil este obsedat de gainaturile corozive ale limbii engleze in fragila cultura de fasole a limbii romane. Cred ca d-aia nici nu a facut sens ce-au spus cei doi, pentru ca-ntr-adevar, e diferenta mare intre a face si a avea. Unii fac sensurile iar altii doar le au… Parca acum are mai mult sens dupa ce l-am facut, nu-i asa?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s