Lumile necăzute sau căzute-n cap?

Acum imi dau seama de ce nu m-a calcat vaporul zilele trecute pe cand traversam lacul michigan, pentru ca Dumnezeu era asa de ocupat cu salvarea tuturor marmotelor, papandailor si caprelor negre din muntii stancosi incat pur si simplu a uitat de mine… Deci textul din Ioan ar trebui inteles cam asa: “Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu maidanezii din bucuresti incat a trimis-o pe brigitte bardot ca sa-i salveze de diavolul de basescu incat niciunul sa nu piara ci toti sa fie sterilizati.”

Vasazica, Dumnezeu are treburi mult mai importante decat sa stea cu ochii pe ratatul ala de Iov: recensamantul crocodililor din delta nilului, problemele de imigratie ale berzelor din sud-estul europei, rata natalitatii la sobolanii din new orleans, conflictul inter-animalic intre gazelele si leoaicele din kenia si tulburarile juvenile si recidiviste ale rechinilor din florida.

Domnul Luchian, haideti dom’le ca va rataciti cu Biblia-n mana si cu teologia sistematica-n buzunar. Pai cum sa fie raspunsul 4 cel mai biblic si mai neprihanit dintre toate raspunsurile? Deci care era raspunsul, ca l-am uitat? Asa, gata, mi-am adus aminte. Lumile necazute sunt grele de cap si-au nevoie de timp ca sa-nteleaga raul iar dupa aia au nevoie iar de timp ca sa-si revina din socul in care au fost datorita raului vizionat. Universul asta necazut pare mai rau decat publicul care se uita la filmele dementului ala de quentin tarantino, unde curge sange ca la abator. Stau si-mi pun intrebarea cam ce fel de locuitori populeaza planetele alea nevazutele din Univers de inca mai au chef dupa cateva mii de ani sa vada-n direct cutremure, razboaie, accidente, cataclisme si nenorociri. Cat as fiu eu de pacatos si-ntr-o ureche, nu pot sa ma uit la o scena d-asta gen gladiator pe viu in schimb fratii nostri klingonieni si romulani de ziua a saptea din quadrantul necazutilor, s-au uitat live la holocaust, katrina, haiti samd si-au zis, ‘vai de ei saracii!’ dupa care au continuat nestingheriti sa bea nectar si ambrozie. Parca n-as vrea sa fiu vecin cu unii d-astia care au nevoie de mii de ani sa pricepa care-i treaba cu sangele si durerea.

Iar bomboana de pe coliva a fost chestia ca noi n-am priceput evanghelia dupa apostoli ci p-aia dupa romantici. Suntem niste apostaziati care s-au abatut de la invataturile incepatoare ale acestei lumi, tragedia, comedia si sclavia si-a dat-o pe ereziile astea moderne cu fericirea, bunatatea si egalitatea. Si uite-asa asa, cu teoria asta frumoasa despre divina tragedie ne-ati vaccinat freudian si inevitabil ne-ati trimis in islam, adica-n acceptarea neconditionata a durerii si suferintei ca ingrediente necesare in planul de reintegrare a pacatosilor in structurile necazute. Unde-am mai auzit eu chestiile astea, ca lumea de-aici e doar valea umbrei mortii, ca n-ar trebui sa ne agitam pentru 80 de ani aici pentru ca ne-asteapta cel putin 3 miliarde dincolo si ca daca suferim cu stoicism si nu punem intrebari stupide lui Dumnezeu atunci o sa primim cununa vietii? Gata, mi-am adus aminte, la Lucian Cristescu. Nu stiu cum se face ca cei care predica treaba asta sunt cei mai romantici din romanticii posibili!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s