Fosila moare dar nu se predă

Afirmația că mi-a placut emisiunea ar fi o platitudine prozaică de-o banalitate mediocră, ca să mă exprim așa, cât mai pleonasmic cu putință. Sigur că mi-a plăcut dar cum stau prost cu estetica atunci mă simt obligat să am căutari d-astea intelectuale (vorba domnului profesor), adică cerebrale, mintale, raționale, spirituale și să chestionez cu-ntrebări grecești anumite aspecte ale emisiunii.

În primul rând am fost ușor dezamăgit de natura discuției. Aș fi preferat teoria Ping-Pong-ului, adică un tenis de masă la simplu, între domnul profesor și domnul pastor, ca să vedem și noi care-i treaba cu Geneza. Masă au avut, au avut și palete dar mingia au cam ținut-o ‘n teren la ei. Iar asta pentru că băieții au jucat la dublu cu-n adversar imaginar și destul de abstract. Deci până la urmă cine erau adversarii, creștinii fundamentaliști și ateii militanți? Nu prea i-am vazut de partea cealaltă a mesei. Degeaba încerca domnul arbitru să-i provoace; nimic, o țineau una și bună la dublu. E OK, antrenamentul a fost fain.

Aceiași poveste și cu barca. Tot vâsleau într-una ca sunt în aceiași barcă. Un fel de 1+1 fără cârmaci. Cu toate astea domnul pastor mi s-a părut ca trage mai mult pe partea profesorală în timp ce domnul profesor aluneca deseori în partea pastorală a bărcii. Ceea ce nu era rău deloc având în vedere ca barca și-a menținut cumva echilibrul. Dar asta până la un punct. În clipa când s-a zărit pământul a ‘nceput barca să se clatine. Domnul pastor înclinat fiind spre partea științifică a bărcii religioase a fost lovit brusc de sindromul lui Petru; a sărit din barcă încercând să meargă pe niște ape cam tulburi pentru unii, adică pe vârsta vieții pe pământ. Cum ajunse la mal, cum puse mana pe-o fosilă, una din straturile aflate mai la ‘ndemână, a izbit-o de barcă, a strans-o de gât, și-a obligat-o să mărturisească tot, și-anume cine a ‘ngropat-o acolo, când și de ce. Asta mi-a plăcut cel mai mult.

Dar nu și domnului profesor care fiind pus față-n față cu realitatea fosilieră a ‘nceput s-o dea pe partea pastorala. Știind ca fosila moare dar nu se predă era cam greu să răspundă la ‘ntrebarea frontală a domnului pastor. Totuși răspunsul mi s-a părut năucitor, desprins parca din profeți (și regi): nu numiți fosilă tot ce numește poporul acesta fosilă! Pai chiar și-așa, după tâlcuirea cuvântului cu pricina, tot nu poți să faci fosila aia mai tinerică pentru simplu motiv ca animăluțul ăla pre-fosilizat ar trebui cumva să fie mai ‘n etate ca piftia aia lăsata-n urma, adică fosiluța-n sine. După cum the turkish delights lăsați de maidanezi pe straturile bucureștene tre’ sa fie mai recenți ca maidanezii-n sine.

Finally, colac peste fosilă, chestia asta cum că nu toți au aptitudini intelectuale și n-ar trebui tulburați cu știință și tehnică m-a ‘ntristat iremediabil. Adicătelea vezi doamne, doar ăstia mai inițiații pot să acceseze tainele universulului dar frații și surorile de ziua a șaptea doar pe-alea ale sabatului. Fratele profesor poate să traiască-n sabat cu miliardele de ani fără să se cocoșeze de greutate dar pentru frații neduși la academie, chiar și zece mii de ani este o povară care nu poate fi purtă-n ziua a șaptea. Întrebarea este evidentă și retorică: n-ar trebui ca dânsul să poarte și poverile altora? Așa cum încearcă domnul pastor mai prin toate emisiunile? Sau mai bine să-i lasam pe iubiți frați și stimate surori (licență poetică!) în straturile lor recente, pentru că mântuirea nu depinde de-o fosilă? Așa e, nu depinde, dar dacă fratele se întalnește cu fosila aia exact în stratu’ ‘n care nu trebuie, n-o să creada el că Darwin a ‘nmulțit fosilele ca Isus pâinile?

Reclame

2 gânduri despre „Fosila moare dar nu se predă

  1. Cu respect! Aveţi şi un link pentru emisiunea cu pricina? Că mi-s geolog, dar toată lumea ştie cam ce poate face şcoala din om…. Şi poate mă dumiresc şi ce părere aveţi dumneavoastră asupra chestiunii.
    Cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s