Formula As pe calea ‘ngustă

Chiar nu știu de ce fuge Edi de minuni ca señor diablo de tamâie când astăzi chiar există documente autentice și originale în acest sens. Sunt imposibil de contestat, pentru că s-au întâmplat relativ recent, deci pot fi verificate și analizate cu tot cu aparatul critic. Mai mult de-atât, au fost înregistrate și la OSIM deci nu sunt pseudo-minuni de genul diabolo sau yo-yo tricks și nu le poate revendica chiar orice neofit. Documentele se găsesc prin arhivele iubiți frati, stimate surori încă de pe vremea când în România se vindea acea revistă care avea întotdeauna un supliment cu semne și minuni.

O fi dumnealui sceptic și necredincios dar la vremea aia revista cu minuni se citea ca formula AS și se vindea ca Avantaje… Cred că Sânziana Pop era invidioasă rău. Să descoperi tu un nou target și să le oferi întru îmbărbaătare niște experențe miraculoase nu-i de colea. Și dacă-i mai duci și pe calea îngustă, te-ai facut manager, pardon, om am vrut să zic. Deci revista a avut darul de a fi foarte autentică și originală. Toate experințele de-acolo erau 100% risk-free, verificate, omologate și fabricate-n serie și c-o politică de re-fund foarte generoasă. Nu era nimic inventat sau exagerat, adăugat sau interpretat. Era experiența pură a omului, așa supranaturală cum venise ea direct de la sursa diafană sau tenebroasă și cum apucase s-o mărturisească celui cu reportofonul. Și culmea e ca toți povestitorii aveau aceiași emoție comună: supranaturalul este foarte natural! În condiții normale, la orice colț de stradă trebuia dai de-un înger sau demon, gata imediat să se bage-n seamă daca aveai urechile fără dopuri și ochii fără dioptrii. Era o lumea perpendiculară și nu paralela iar toți cei ce erau pe calea îngustă trebuie să fi întâlnit măcar o dată-n viață un înger sau demon, poate așa din fugă, pe trecerea de pietoni sau la ia-ma nene. Iar miracolul se multiplica de la număr la număr iar cititorii se întrebau evlavios dacă ei sunt pe strada Sforii sau pe câmpia Bărăganului. Că pe ei îngerii nu-i vizitau, demonii nu-i beșteleau și Dumnezeu nu-i vindeca. Deci ceva era putred în sferele ‘nalte pentru că nu se întampla așa cum scria la gazetă. Poate se va explica în numarul viitor care-i treaba cu formula. Cu formula AS… bineînțeles.

Dar numărul viitor era de fapt primul număr al revistei, doar cu inițialele și avatarurile schimbate. Singurii care nu se schimbau niciodată erau îngerii și demonii pentru că ei sunt mereu la datorie și întotdeauna pe calea cea îngustă, aproape de oameni, și la bine și la rău. Așa că cititorii dezamăgiți de lărgimea îngrozitoare și apocaliptică a magistralei albastre, au dat vina pe redactori și i-au acuzat că-i îmbrobodesc cu ficțiuni și fantasme editate-n QuarkXPress și ca prea au mână bună și le vine doar 6-6 poartă-n casă naționalizată! Ceea ce nu era deloc adevărat, pentru că revista era de fapt o formă de sponsorizare și consolare a fraților ghinioniști, care nu câștigau premiile revistei oferite-n semne și minuni, deci nu-și permiteau să-și plătească chiria pe calea cea îngustă. De aceea măcar s-apuce să citească semnele de circulație dacă n-au șansa să câștige o excursie în supranatural sau macar în The Island… (cinefilii știu de ce). Iar fratele redactor șef chiar știa sa vândă experiențe și viziuni. Vorba evangelistului Eminescu, pe îngeri și demoni îi aveți totdeauna cu voi! Pe iubiți frați și stimate surori doar o vreme, două vremi și-o jumătate de vreme. Măcar pentru asta și tot ar trebui bântuiți puțin. Nu știi niciodată ce poate ieși din joben.

Reclame

Un gând despre „Formula As pe calea ‘ngustă

  1. Edi a inceput sa fuga de orice, orice are legatura cu identitatea noastra. Dupa ce il asculti pe Edi o ora, te uiti in certificat (de botez) sa vezi daca nu cumva s-a strecurat vreo eroare in numele institutiei ce l-a eliberat.
    De fapt ce inseamna o minune? „O minune ingusta” inseamna slabiciune in termenii lui Edi. Sau ceva ce inca nu poate fi explicat si asta, in mod logic, te face slab.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s