Repetent la religie

Pentru nepotelul Louix, cu drag, de la unchiu’ grigorie. Ce nu face unchiu’ lui pentru el?

„Cu cat un om e mai educat stiintific, cu atat mai mult tinde spre agnosticism sau ateism.”

Doamne fereste si apara. Uite cum ti-a iesit porumbelul pe gura, cu french fries cu tot. Asta-i din putu’ gandirii? Pai e frumos sa-i jignesti pe fratii tai teistii? Pe fratele Bacon, Galileo, Kepler, Pascal, Boyle (nu Susan…), Newton, Faraday, Babbage, Mendel, Pasteur, Kelvin, Planck, Descartes, Maxwell? Nu doar ca erau teisti dar cei mai multi, erau crestini, vai de pacatele lor de analfabeti si obscurantisti! Bine ca nu-i sufletul nemuritor ca daca-auzeau ei cum ii complimenteaza nepotelul lor, sa vezi ca te bantuiau la noapte ca pe Scrooge pentru ca le-ai jignit inteligenta si credinta. Dar de Lennox (nu, nu-i boxerul), McGrath, Peacocke, Polkinghorne, Prance, Ward, Collins, Townes, Stannard, Barbour, Dyson, Schaefer III, Bakker, Flew (asta a fost ateu pana de curand), Phillips, Heap, Houghton, Calvin (p-asta sa nu-l confunzi cu Klein, ala cu nadragii…) and so on, a auzit tineretea voastra? Ia mai dute matale-n vizita putin si pe la biblioteca, mai citeste si niste carti nu doar cioturi de pe sora Wiki, vezi cu ce se ocupa oamenii astia si apoi o sa te mai racoresti putin.

„Ceea ce nu pot accepta este faptul ca mii de ani oamenii au stat in bezna crezand ca au adevarul. Biblia este creatia oamenilor de la Geneza pana la Apocalipsa. Religia a ramas corigenta la toate capitolele. Putine lucruri bune ne-a adus.”

Nu, e clara treaba. Deci vorbeste duhul lui Dawkins prin tine ca Banel Nicolita prin Mihai Bendeac! Pai cum sa zica nepotelul asa ceva, ca religia nu ne-a adus nimic bun, si c-a ramas corigenta la toate capitolele? Ai citit si tu vreo carte despre Stiinta si Religie? Despre istoria dezvoltarii stiintei? In ce context a aparut? Pai pionierii stiintei n-au fost ei oameni ai lui Dumnezeu? Iar fratii Jezuiti in afara de intrigi mai faceau si niste stiinta. Gata, hai ca nu mai am rabdare cu tine. Ia pune tu mana si citeste “Religion and Science” de I. Barbour, “The Oxford Handbook of Religion and Science” de Z. Simpson si P. Clayton, “Galileo Goes to Jail and Other Myths About Science and Religion” de R. Numbers, “The Bible, Protestantism, and the Rise of Natural Science” de P. Harrison, “Science and Religion, 400 B.C. to A.D. 1550: From Aristotle to Copernicus” de E. Grant si “Science and Religion, 1450-1900: From Copernicus to Darwin” de R. Olson, fa-ti temele cu osardie si apoi vino pe-aici doar cand stii exact despre ce vorbesti. Altfel te lasa unchiu’ tau repetent pe tot anul, de nu mai pupi tu bursa niciodata!

„Las in incheiere cateva citate ale lui Carl Sagan, spre meditatia forumistilor: ‘Pretentiile extraordinare cer dovezi extraordinare”, “Nu poti convinge un credincios de nimic; credintele lor nu se bazeaza pe dovezi, ele se bazeaza pe nevoia adanc inradacinata de a crede.'”

Da, si care-i spilul? E doar o afirmatie a fratelui Sagan si atat. Intrebarea-i: ce fel de afirmatie este aceasta? Este una stiintifica sau una filizofica? Este obligatoriu sa fie adevarata? Daca este una stiintifica, atunci in buna traditie a oricarei stiinte respectabile, trebuie demonstrata. Daca nu poate fi demonstrata nu este stiintifica ci filozofica. Atunci ramane doar o afirmatie facuta de un om de stiinta nu de stiinta in sine, pentru ca stiinta in sine nu poate demonstra daca Dumnezeu exista sau nu. Nu are instrumentele necesare sa stabileasca asta pentru simplu fapt ca se afla in afara campului ei de observatie deoarece ea se ocupa doar de natural, nicidecum de supranatural. Deci afirmatia lui Segan este un wishful thinking sau o parere personala. Si-atunci cine are credinta oarba? Tu care crezi ad literam ce spune Sagan, pentru ca n-ai nevoie de dovezi ca ce spune el este adevarat, deorece iti bazezi impresia “pe nevoia adanc inradacinata de a crede” ce spune Sagan fara sa verifici, sau eu care pun la indoiala tot, si care cer dovezi, inclusiv pentru credinta pe care o am?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s