Iubiți serafimi, stimate angelice

„La sfarsitul predicii ma intalnesc cu o veche si draga prietena, pe care abia asteptam sa o vad si ale carei prime cuvinte sunt: ”Soro, ce lipsa de decenata in casa Lui Dumnezeu”. Am ramas fara cuvinte; o rochie mult peste genunchi, nici un pic transparenta, fara decolteu, la baza gatului, doar ca nu avea maneci. Nu cu bretele, doar cu o maneca scurta ce se termina pe umar. Am incercat sa-i explic prietenei mele ce cred: nu suntem mantuiti prin alegerea vestimentatiei, nu sunt indecenta, imbracamintea este o chestie de educatie, de cultura, desi sunt de acord alegerea potrivita a imbracamintii. Reactia a fost ca nu imi mai vorbeste, a rupt orice legatura cu familia mea.” – Marlena 1 (emisiunea 153)

Pacea Domnului sora Marlena!

Bine-ați venit în Republica Adventistă România! Nici n-ați aterizat bine pe Câmpia Bărăganului și-ați și avut primul șoc cultural pe malurile Dâmboviței. Vă ‘nțeleg perfect uimirea dar să nu vă pară rău deloc. Prietena la nevoie se cunoaște. Dacă ați fi întâmpinat-o c-un săpun Fa și-un deodorant 8×4, unchiu’ vă garanta că sora ar fi jucat foarte sprințară în jurul rochii dvs. Așa uite cu ce v-ați ales.

Acum are și unchiu’ grigorie o curiozitate endemică: la ce biserică s-au speriat frații de vestimentația dvs.? Sau de absența mânecuțelor? Că unchiu’ e destul de umblat prin bisericile patriei dar așa ceva n-a mai auzit până acum. Deci Brătianu iese din calcul, încă n-ați ajuns acolo, Labirint la fel, v-ați răzgândit la ultima postare, deci ce-a mai rămas: Popa Tatu, Lucăcești, Bellu, Maranatha, Tei, Foișor, Crinul, Învingători, Balta Albă, Militari, Corso, Brâncoveanu, Cuza Vodă, Dynamis și Centură. Sau așteptăm provincia…? Acum, cât ar aplica grigorie regula de 16 simple și teorema generalizată a lui Pitagora și tot nu poate ghici care-i lozul câștigător.

Eu am o altă interpretare la experiența dvs. cu stimați frați și iubite surori. După descrierea destul de nemțească a obiectului vestimentar cu pricina de poticnire eu cred că sora care v-a făcut observația a fost șocată de cât de îmbrăcată erați pentru biserică! Adică nu se aștepta la asemenea decență exagerată, cu-o rochie până-n gât și destul de peste genunchi, una simplă fără decolteu și transparențe, fără paiete și pene, ca să nu mai spun de broșe, eșarfe și bigudiuri, mai ales că știa că veniți din diaspora cea plină de nelegiuire. Femeia a fost bulversată frontal pentru c-ați fost o mustrare vie și practică pentru toate surorile care vin oarecum îmbrăcate la serviciu. Divin, bineînțeles. Că la celălalt serviciu nu trebuie să vă spună grigorie cum se duc surorile îmbrăcate. Ziceți merci că n-a fost și fratele LC de față, martor la experiența pe calea-ngustă. El sigur ar fi mustrat-o pe sora care v-a mustrat pentru că mustrarea a fost incompletă și superficială. Precis că dânsul v-ar fi ținut o prelegere instant despre efectele cancerigene și ispititoare ale rujului de buze; acțiunea toxică și alunecoasă a lacului de unghii; sindromul cameleonic și capilar al vopsitului părului și despre consecințele dezastruoase ale smulgerii lanurilor de mărar de pe picioarele de plai ale ciorapilor Adesgo… Iar toate astea rostite pe-o gură de rai.

Sau poate c-ați nimerit într-o biserică de surori angelice și frați serafimici dacă spuneți că ele aveau aripioare cusute pe mânecuțe iar ei erau acoperiți toți de haine. Acum îmi dau eu seama de ce unii frați își țin haina pe umeri în loc s-o îmbrace. Ca să aibe aripile pregătite… Deci e clar, cum v-a văzut una din surori că umblați fără aripioare la purtător sigur c-a fost intrigată de lipsa totală de decență. Păi ce fel de așteptătoare sunteți fără aripioare și cu brațele goale? Cred ca d-aia s-au și supărat frații pentru că v-au căzut penele și nu mai sunteți vrednică să-L așteptați de Domnul în starea de alertă maximă, cu aripioarele pornite. Păi cum vreți să fiți luată la cer? Pe pat comod de flori? Da’ să nu vă descurajați că mai sunt biserici în București, unde n-aveți nevoie de aripioare sau costum de îngeraș la intrare. Încercați și la Centură, la Mogoșoaia. Am auzit eu de pe internet că nu-s chiar așa ca sfinții îngeri!

Reclame

3 gânduri despre „Iubiți serafimi, stimate angelice

 1. Frate Grigore dupa ureche,ce bine graiesti…Condeiul dumitale parca-i fermecat.Recunosc ca am fost o ignoranta si ma limitam la citirea unor scrieri si hrisoave de-ale dumitale mai sarace,chiar incomplete,dar uite ca a gasit barbatul meu tot Letopisetul.
  Desi tarziu,iti multumsc pentru incurajari si pentru indemnurile pline de intelepciune.Am reusit,cu greu si cu bine,sa trec peste tristetea amara ce simteam atunci cand vedeam ce traume lasam in viata fratilor mei,asteptatori ca si mine.Deja tristetile mele mi se par,acum, fara rost si copilaresti…Asa se intampla cand are omul o suparare si da repede drumul la gura…ca un prunc.
  Sa stii ca ti-am urmat sfatul si am fost si la Mogosoaia.Mergem chiar si in dimineata asta.Asa ca, inainte sa-mi pun o rochie cu maneci pana la unghii(chiar daca mergem pe centura),iti trimit un salut pe care il am notat in vocabularul cu expresii frumoase :sabat binecuvantat!
  Nici nu stiu daca sa-ti trimit mesajul asta acum,sau sa astept pana la apus,ca marturisesc ca este sambata dimineata.Poate,dupa modelul la cuptorul ala cu microunde,or face si astia un sistem de trimitere a mesajelor in sabat,fara sa aprinzi focul.

 2. Bogdaproste sora Marlena, sa fie primit! Nu-i asa, daca faci bine, vei fi bine primit. Si nu va faceti griji, Sabatul a fost facut pentru sora Marlena si nu invers. Iar eu din vocabularul cu expresii evlavioase nu pot sa spun decat: Pacea Domnului!

 3. „Pacea Domnului”,”sabat binecuvantat”,”iubiti frati”,formulele de inceput,de mijloc si de incheiere ale unei rugaciuni,dupa modelul basmului:”a fost odata ca niciodata”,”merse el ce merse”,”si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa”,…expresii ale unui limbaj voit evlavios.Platitudini bisericoase.Nu zic ca n-or fi unii care le si gandesc,inainte de a le spune,asa cum am facut-o si noi candva,dar, cateodata,(de cele mai multe ori),le rostesc si imi suna asemenea cutiilor legate de cozile nevinovatelor pisici…
  Ramai cu bine,cronicarule!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s