Lagăr să fie, da’ să știm și noi

Sigur că emisiunea a fost de nota zece dar cum domnul profesor este vizibil afectat de sindromul reducționismului de ziua a șaptea va trebui să mai umblăm puțin la unele puncte și perspective ca să nu se mai confuzeze lumea cu-atâtea cifre și -isme și așa în general de amorul artei. Teoria celor șapte religii care sunt șase sună și frumos și biblic având în vedere că-i plină cartea de combinări de șapte luate câte șase. Și este și practică. Una-i să cauți acu’-n caru’ cu fân și alta-i să cauți grâu’ din colivă. Care grâu nu e departe de noi dar este foarte alergic pentru handicapații ăia de asiatici care au numai orez în cap și paie-ntre dinți. Nu știu de ce-a fost așa de dezamăgit domnul profesor de-ncropeala chinezilor care rămân reci la argumentele fierbinți ale profeției. Da’ e numai normal pentru că se știe că frații chinezi sunt mai influențați de Mao decât de Dao, așa că la ei istoria este rectilinie și uniformă până la victoria finală. Nici nu vreau să mă gândesc la ziua aia pentru că ăștia-s în stare să inunde și cetatea de aur cu produse chinezești, de n-o să mai știi dacă-ai ajuns în Noul Ierusalim sau în Vechiul Shanghai.

Așa este, de la catedră lucrurile-s foarte clare, simple și precise. Doar cinci religii care-s trei, Isaia și Matei. Da’ ce te faci cu omu’ după stradă care nu vede pomul mântuirii de pădurea de secte și partide și care nu se poate hotărî doar aplicând regula de trei simple religioase și două interpretări profetice. Pe care s-o aleagă? Dacă-l bântuie duhu’ lui Hitchens și-i șoptește că probabilitatea ca toate să fie false este mai probabilă decât probabilitatea ca toate să fie adevărate iar probabilitatea ca doar una să fie adevarată este cea mai improbabilă din toate probabilitățile care este, ca să mă exprim așa, cat mai vanghelic cu putință.

Are dreptate dom’ profesor că pe baza de sentimente, emoții și senzații tari, ceea ce simte budistu’-n nirvana lui simte și adventistu’-n sabatul lui, adică așteptarea și contopirea cu spiritul felului doi la care nu poa’ s-ajungă niciodată la timp din cauza predicii fratelui Adrian , the hunger-striker! Așa că din toate religiile, cu sau fără carte, cea mai bună, dreaptă și sfânta este inevitabil cea care interpretează profeția istoric și pe Ellen White profetic! Asta trebuia spus chiar de la început, fără să mai ocolim prin câmpiile Chinei, Indiei, Japoniei, Arabiei Saudite, Israelului, Romei sau prin Utah, ci traseu direct spre Washington De Ce unde se află și sediul singurei religii care face cât toate cele șapte la un loc, adică șeptarii de ziua a șaptea.

Cred că m-am amuzat cam frivol atunci când am auzit experiența celor șapte magnifici predestinați de profilul lor psihologic spre credulitate de forțele obscure ale radio shack-ului care pot vindeca, virgulă, cancerul doar cu cei patru tranzistori care sunt trei, diodă și scântei! Sigur că credulii lor nu-s la fel de inteligenți ca credulii noștri. Altfel cum se poate explica fenomenul paranormal din lanurile de căpșuni dintre Castilla y Leon și Castilla La Mancha unde nava apocaliptică a extraterestrului DG a pârjolit buzunarele fraților certati cu Armani dar împăcați cu David și foarte convinși că doar fratele Gates are dreptul să transmită-n exclusivitate sfârșitu-n direct. Dar despre redeșteptarea din țara căpșunilor, într-un hrisov viitor. Sau frații din statul vecin cu Georgia care copleșiti fiind ca se scufundă Atlanta au părăsit orașele mici și mijlocii și s-au refugiat în munții datoriilor bancare ca să aștepte cu sufletul la gură izbăvirea fiscului american, care culmea, cam după șapte ani te scoate basma curată și interest free. Cine citește să înțeleagă iar cine știe să tacă! Deocamdată. Pentru că despre apocalipsa din Atlanta ne vom enerva într-o altă ocazie. Sigur că aste două exemple sunt total nepotrivite și n-au de-aface cu credulitatea ci sunt expresia pură a credinței întruchipate și confiscate odată pentru totdeauna de sfinții din zilele din urmă.

Totuși n-am înțeles revelația de la minutul 12.10 când ni se spune că-n miosârdia lui milostivitoare, Allah își deschide larg lagărele iertării sale. Lagărele iertării??? Poate face parte din colecția de noi metafore religioase, toamnă-iarnă. Oricum sună fain. Lagărele iertării, farmacia mântuirii, uzinele harului, matrițeria minților, topitoria păcatului, laminarea neprihănirii și turnătoria fraților! Îți dai seama ce surpriză colosală va fi la porțile raiului când Allah îi va întâmpina pe cei aleși nu cu brigăzi de fecioare ci cu salopete, căști, roabe și cazmale și-i va băga la muncă-n vecii vecilor. Măcar în viața veșnică să muncească și ei, că-n viața asta au meditat destul. Nicio problemă, lagăr să fie, da’ să știm și noi!

Reclame

9 gânduri despre „Lagăr să fie, da’ să știm și noi

 1. Cum ziceai tu odinioara, daca gramatica nu e, degeaba! „Sti” din ultima fraza a primului paragraf e chiar „stii”! Se intampla si la palate mai mari… Dar nu pot sa nu remarc din nou ca le zici foarte bine. Acelasi salut de la antipozi!

 2. Maestre , como siempre, eres el mejor.Frumoasa analiza, si foarte obiectiva. faza cu frati certati cu armani, m-a facut sa-mi pierd echilibru emotional.
  rad si acum.super
  felicitari cronicarule.
  o intrebare: lucrezi pe la catavencu?

 3. Ha! Ha! Ha!!!…
  Tari di tat! Tat hrisovu’.
  Aaa…, daca tot s-a atins tema cu corectatu’, ma vâr din nou si-ti mai sugerez una:
  Castilla y Leon, nu Castilla Leon.

  Pe eS: mishtó chestia cu „[…] sheptarii de ziua a shaptea” (a se lua in considerare shi ceea ce este inlocuit prin puncte; clar ca intre alte ghilimele 😆 )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s