Așa grăit-a Rawathustra

Judecând după reacțiile maselor înfometate de-atâta neprihănire pură, umedă și crudă, e limpede ca sucul de orz c-ăsta-i subiectul preferat al stimaților frați și iubitelor surori. Dacă-n hrisovul trecut ne-am ocupat de solia doctorului B12 către ovulo-secreto-vegetarieni în cronica care este ne întoarcem la obârșii, adică la mama tuturor veganilor, la cea care a pus focul pe jar și l-a interzis prin ordonanță de urgență. Precizez încă din startul începutului că hrisovul vizează idei și nu persoane fizice sau comerciale și că orice asemănare cu realitatea a fost adânc investigată!

Omul nu va trăi doar cu meniuri și rețete ci cu orice sfat care este publicat pe blogul cel mai raw și crud din veganosferă. Deci neavând ce face într-o nu ştiu care seară, într-o nu ştiu care vară, într-un nu ştiu care sat, sub un nu ştiu care pat, pe un nu știu care sait am dat cu ochii de regulile de aur pentru o viață sănătoasă și ieftină. Adevărul e că la ce penurie de reguli există pe piața religioasă, astea au picat ca musca-n lapte și aghiazma popii. Să spicuim căteva perle din puțul gândirii și fântâna spirulinei. Un adevărat decalog pentru cei care vor să evolueze de la stadiul de animal carnivor la cel de legumă bleagă!

I – „Consumati cantitati cat mai mici de mancare pe care sa le mestecati exagerat de bine.” – La prima citire sună complet rezonabil însă la a doua vedere deja ies în stradă sindicatele alfa și omega ale tuturor celulelor înfometate și-nfrigurate de guvernul Raw. Păi dacă cantitatea de hrană este mică atunci de unde să iasă o mestecare așa de mare? N-ar fi mai eficientă ciunga? Asta-i și mică și nu se termină niciodată. Probabil că asta era și sensul acestei ghicitori digestive.

II – „Consumati alge gen spirulina, sau chlorella o data pe zi sau la doua zile.” – Eu aș propune ceva mai raw și mai radical decât aceste alge exotice și la fel de scumpe ca icrele negre: mușchiul de pământ și lichenii. Nu doar că sunt complet naturale, ieftine și 100% crude dar îți mai indică și nordul magnetic, albastrul sau roșul în funcție de acidul sau baza pe care o pupă turnesolul.

III – „Plecati de la masa nesatui, menajandu-va stomacul.” – Iată o cugetare profundă, cu iz budist sau reformist care lovește-n rădăcina tuturor relelor, adică mâncarea. Păi la porunca asta eu stau chiar bine pentru că-n fiecare zi îmi chiorăie mațele, așa din senin iar asta ca să nu se laude nimeni. Cred că nici veganul ăla de Ceaușescu nu putea s-o exprime mai sublim și revoluționar. E clar că cei din Africa sunt în top one la menajarea stomacului, intestinelor și-a materiilor fluide în general! Doar să arunci o privire hoțească spre burta lor și e atât de evidentă menajarea. De-aia nici nu sunt încorporați în armată tinerii africani; au platfus la stomac!

IV – „Creati un mediu foarte calm pentru mancat, cu muzica relaxanta, nu ritmata si multa lumina solara care vă va umple sufletul de optimism.” – Aici e mai greu deși am încercat din răsputeri să consum pastă de in cu salată de corcodușe pe Eine kleine Nachtmusik. Pur și simplu nu iese pentru că ortacii sunt alergici și la Mozart și la lumină și mai ales la optimism. Și de unde să iau multă lumină solară aici în Norvegia când deja la prânz aprind neonu’ ca să văd crutonu’? Am încercat să mănânc doar vara dar ultima dată a căzut într-o zi de marți pe la 12.17. După regula asta, africanii ar trebuie să fie cei mai sătui, luminați și optimiști dintre pământeni.

V – „Consumati vlastari (sprouts) la greu.” – Recunosc, sunt învins de subtilitatea acestei exortații și nu știu exact dacă nu-mi joacă feste nuanțele. Deci care-i sensul? Să mănânc lăstari ca neamu’ prost, amenințând cu extincția specia de capre care se învecinează cu salcâmii fără soț (licență poetică pentru literaliști) sau atunci când îmi va fi cel mai greu în viață să m-apuc de consumul de vlăstari, eventual să trec pe doze injectabile sau să prizez câteva grame de muguri pe lingura-ncinsă de rășina de brad?

VI – „Consumati nuci doar inmuiate in prealabil.” – Eu le-aș consuma înmuiate, că nu-i greu să faci compot de nuci sau ciorbă de alune dar problema e că nu se mai găsește prealabil pe piață. Și dacă nu pot să fac rost de prealabil, pot să le iau dimineța pe stomacul gol, între două mese și trei scaune? Dar dacă le-aș inmuia în zeamă de varză, sacâz sau tămâie, mai au același efect? Întreb și eu că doar nu dau cu zaru’.

VII – „Nu consumati fructe acide in exces, cel mult 2 portocale pe zi sau o grefa. Fructele acide in exces afecteaza stomacul si totodata ataca smaltul dintilor.” – De portocale am auzit, pe lămâi le știu dar grefurile cine sunt? Înțeleg să-mi schimb dieta dar chiar tre’ să-mi fac transplant la stomac? Și apoi este exagerată afirmația. Portocale în exces este o contradicție semantică născută încă din vremea dictatorului care era alergic la banane. Eu mănânc corcodușe verzi și mere pădurețe-n fiecare zi și nici nu mai simt strepezeala. Așa că cine mai are nevoie de smalț la o strepezeală atât de mare?

VIII – „Intindeti-va luand exemplu de la pisici. Daca aveti una pe langa voi, intindeti-va ori de cate ori o vedeti pe ea/el intinzandu-se.” – Acum îmi dau seama că mai bine faci aerobic acasă, doar cu-o mâță și-o felie de cașcaval agățată de tavan. Felia nu mâța! Ieri am încercat experimentul. Nici n-am mai apucat să merg la serviciu pentru că putoarea aia de pisică s-a întins toată ziua pe dușumea, s-a lipit de toate gardurile și s-a scărpinat prin toate tufișurile. Cred că era-n călduri. În călduri am fost și eu după atâta întins și scărpinat de purici. Problema e că seara am început să torc de oboseală, să confund baia cu ladița cu nisip și să mănânc cubulețe de Whiskas în loc de batoane de soia. Ca să nu mai spun că de-abia am scăpat nestropit de motanul vecinului.

IX – „Aveti cat mai multa voie buna, chiar daca nu exista motive.” – Bine punctat. Păi nu-i ăsta farmecul vieții, să te bucuri de toate și de nimic? Cât de egoist trebuie să fii ca să ai nevoie de-un motiv de voie bună? Cu cât n-ai motive cu-atât ești mai inocent, natural și complet vegan. Deficitul de motive este începutul înțelecpciunii iar lipsa de hrană, mama inaniției!

X – „Ultima masa trebuie sa fie la ora 18:00.” – Ați auzit că s-a zis celor din vechime, ‘Să nu mâncați după ora 18.00’ dar eu vă spun să nu mâncați deloc! Căci cine mănâncă n-a ajuns încă desăvârșit. Vindeți toată mâncarea, dați-o la calici, și veți avea o comoară în ceruri: un stomac nou, simbolic, pentru că-n împărăție oamenii nu vor mai mânca și nici găti ci vor fi ca plantele. Ferice de cei cruzi și vegani căci a lor va fi alga, meiul și cânepa! Așa să ne ajute Rawathustra!

Reclame

18 gânduri despre „Așa grăit-a Rawathustra

 1. Super, mi-a adus aminte de-o întâmplare recenta cu-n misionar adventist cu care am venit spre U.E in aceiasi aeronava de prin A.L, unde mai pui ca era si român… Dupa ce l-am lasat vorbi vrute si nevrute, l-am întrebat;

  – da si cu porcu ce avura-ti bre? Astia baga-n ei tot felu de necurate in toata regula (serpi, gândaci si alte jivine de-ti intoarce stomacul pe dos),porcu fiind cel mai santos-curat animal din acea zona izolata, si acu venirati voi sa-l luati (interziceti) …

 2. I. “Consumati cantitati cat mai mici de mancare pe care sa le mestecati exagerat de bine.”
  Parca, parca suna un pic cunoscuta chestia asta… Di pi undi?… Aha!… Parca are o tzâr’ di copirait inainte de Craciunu’ lu’ ’89. Da’ cu mestecatu’ ala cat mai mult, ce-ar fi daca s-ar face un transplant… De stomac! Ceva asa…, confort lux, cu patru camere…
  Acum, bine… ca si ciunga tot vegetala este…
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chewing_gum

  II. Ce-ar fi sa incercam ceva mai autohton, mai ales ca o gasesti destul de usor. Si pe gratis:
  Spyrogyra. Adica Matasea-broastei.
  Se mai poate combina si cu mucegaiu’ (ca tot o vegetala e chiar dac nu e o alga ci o ciupercifera 😆 ; da’ tot cam in ton verzui. Aci iarea e mishtaux – da’ nu o poti manca, ci doar sa mananci daca o ai din belshug – hartia aia mucegaita cu chipuri din noua lume…). Numa ca daca esti vegan !00% ar trebui sa cam razi peretii in loc s-o iei cu lactata Rochefort. Da’ mai e si soiu’ Penicillium… 😆

  III. 😆 Aia din Africa sunt si cei mai mari ecologisti: din lipsa materiilor prime nu (prea) au materii reziduale!

  IV. Da’ daca se refera la lumina „de sus”? Ca stim bine ca omu’ nu se hraneste numa’ cu…, ci si cu…
  Asa-i, bre. Africanii sunt sunt in Top 1.
  Si cu muzica… Hm… N-ar fi mai bun aerobicu’ ? Asa… ca sa nu prea stai cu bâldoru’ la deal dupa ce, cu o muzica relaxanta, tzi-ai cam facut matzu’ ca pe mâna. Ca doar nu vei sta s asculti „muzica linistitoarte”, asa cum ai aratat, cu „pasta de in cu salata de corcodușe” & co.
  (Apropós: ca corcodusa e ca pruna, si din aia potzi sa fabrici la fel produs pacatos… 😆 )

  V. „…salcâmii fâră soț…”
  Parca poezia era altcumva:
  „Pe langa plopii fara sot
  Adesea eu treceam.
  Puteam sa trec si printre ei..
  Dar ce Geschäft faceam?

  VI. ” Dar dacă le-aș inmuia în zeamă de varză, sacâz sau tămâie, mai au același efect?”
  Acelasi ce efect?
  Da’ pot sa zic io un efect al astor ingrediente:
  – moarea: alergare… repede la tron
  – sacâz: depinde cu ce combini ca sa puna in functiune corzile vocale si sa canti ca o privighetoare. Ma rog…, nu stiu daca se poate utiliza si la corzile pianului…
  – tamâia: Aici sunt mai multe aplicatii. Pentru o explicatir mai exhaustiva a se intreba un preot.

  VII. Nu ai inteles bine, man. Nu se numesc grefuri ci grefe. Acuma, trebuie vazut da sunt de piele sau altceva. 😆 Da’ cu mandarinele, minolele, clementinele?… C’alea e mai mici. cate,i cum si cand se pot manca? Daca sunt as acide, cum explica profa aia ca este foarte indicat sa le m^nci dimineatza pe stomacu’ gol? Da’ cu bauturile acide cum e?

  VIII. Numa’ c’alea e carnivore! De ce sa nu luam exemplu de la vaca, sau de la elefant ca e cel mai mare?

  IX. “Aveti cat mai multa voie buna, chiar daca nu exista motive.”
  Asta se poate numa’ daca esti tzicnit. Sau daca te hranesti cu extracte de anumite vegetale: canabis, marijuana…

  X. Domnisoara aia de pension o fi lucrat vreodata? Stie oare ce e aia sa tragi la shaiba? Ore extra sau in trei schimburi?

  Mare e gradina…!!!

 3. boborul… azi ( 😆 )

  Nu conteaza, bre. Scopu’ misiunii pt. nenorocitii aia cre abia gasesc ceva de bagat in gura e de a-i curata…
  De tot!

 4. numa rautaciosi(inclusiv io) pe blogurile astea. Era suficient sa COPY/PASTE panaramele alea de reguli si era suficient. Comentariile lu` Grigore is bomboana de pe tort…..sau de pe coliva. Tanti Ligia Pop e de 3 ori femeie: bucatareasa, scriitoare si piano teacher. Jenant e ca la nici una nu exceleaza.
  Nu inteleg de ce nu ati comentat regula asta :”Folositi meditatia si rugaciunea, aplicate la felul personal de intelegere a existentei unei Forte Supreme. Acestea sunt cai extraordinare de relaxare, o eliberare de stres, de imbunatatire a viziunii asupra vietii, si imbunatatirea calitatii relatiilor cu cei din jurul nostru, si nu numai.”

  Se pare ca religia viitorului e stomacul

  • Coane Jenică, ai puțintică răbdare că de regula aia și de altele nescrise ne vom ocupa și-n alte ocazii. Doar nu vrei să-mi răstorn desaga chiar de la prima (adică a treia) moțiune de cenzură!

 5. mda.
  emisiunile erau in scadere vizibila chiar daca au incercat sa se resusciteze cu Cezar. Oricum…is baieti mari. S-or descurca. Merci de confirmare (credeam ca tre sa reformatez calcu)

 6. am reusit in sfirsit sa imi sterg lacrimile provocate de punctul nr 8 si incerc sa scriu ignorind durerea de stomac ,aparuta in urma contractiilor muschilor din zona,care stomac ,pe vremea cind mincam 2-3 kg de portocale pe zi ,nu suferea deloc din cauza presupusei aciditati a portocalelor…..
  hrana sanatoasa e buna dar ca sa te apuci de ea trebuie sa ai o stare asa de fericire vecina cu extazul mistic ,acum vreo 20 de ani mi l-a indus o carte a lui gunther despre hrana vie ,nu mai stiu cum se chema…
  intr-o vara am reusit sa dau jos 15 kg si eram foarte multumita de mine ,insa cind a venit toaman nu am mai avut norocul sa aleg prea multe vegetale si nici nu mai imi placea pretul si am descoperit ca mincarea gatita are un gust excelent,asa ca am lasat balta toate si am trecut pe hrana fiarta ,coapta si gatita …
  dar cu vremea am tot ingnorat cantitatea si mestecatul,am mai pus pe mine ,deci regulile alea sint bune ,dar unii au un metabolism care le permite sa le ignore ,sa bage in ei ca intr-un spital si sa ramina vreo 20 de ani cu aceeasi greutate ,ba inca daca sint barbati nu le pasa ca ar trebui sa aiba sub 65 de kg ca femeile ,ca sa fie frumosi ,ei se pot dezvolta pina pe la vreo suta si chiar si 20 de kg ,mai ales daca sint si inalti ….
  persoanele care au tendinta de ingrasare cu timpul invata sa urasca mincarea,sa desconsidere piinea si dulcirile,orezul, cartofii,mamaliga,laptele etc,nu ca ar fi sanatos ,dar asta e ,incearca sa ia masuri ,fara folos de altfel…lol…

  care poate portocale si hrana in exces , nemestecata bine ,cu placere sa manince,care nu ,buruieni cit mai gretoase si sanatoase ….
  acestea fiind zise o sa ma mai uit pe blogurile raw food-istilor ,poate ma mai motivez odata si intru in extaz si mai slabesc vreo 15 kg din nou…lol…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s