Danga-langa, langa-danga

Din ciclul „vaca cât e de nebună, tot are ceva să spună”, m-am trezit și eu după două săptămâni de hibernare că vreau să spun ceva. Deci cum stăteam ca vițelul de aur mirându-mă ca mâța la wordpress, numai ce dau cu ochii de ultima emisiune a băieților cu ceva perspective dar puțini oameni! Deci Marius s-a întors cu forțe noi și ne-a lovit din plin cu-o nouă șezătoare. Apreciem faptul că domnu’ moderatoru’ se gândește la reumatismul și kilogramele nostre trecându-ne brusc de la sauna umedă la cea uscată și miluindu-ne cu acest up-grade de la invitatul din Florida la cei doi din Loma Linda. Dacă la fratele profesor transpiram ca la balamuc de frica lui 666 sau a duhurilor intertextualității, cu cei doi domni din țara promisă, adică LL, m-am simțit ca vaca la piscină: udă și goală!

Mie-mi place de fratele Vali și de el filozof. Se vede că omul a citit mult dar a uitat la fel de mult, pentru că altfel cum să ne dăm seama în ce limbă a vorbit cu atâta înverșunare calmă timp de 60 de minute, reușind performanța să spună atât de multe cuvinte în așa de puține idei! Încă de la începutul debutului intervenției sale, fratele Vali a declarat jihadul împotriva irelevanței, cuvânt care ar trebui scos din toate dicționarele adventiste pe motiv că irelevantă este lumea nu biserica și întrerupându-l nestingherit pe colegul său din satul Dealul Frumos, începe brusc predica de vineri seara. Biserica este mereu relevantă și deasupra lumii cu cel puțin un centimetru, așa că dacă Dumnezeu ne declară relevanți, cine e lumea ca să spună contrariul? Păi și n-are dreptate? Dacă la Loma Linda Hospital te costă spitalizarea cât toate zilele lucrătoare din veacul ăsta și cel care vine, atunci cât de irelevant trebuie să fie spitalul ăla catolic de pe I-10 (pentru antiamericani, este vorba de Interstate 10, autostrada cu 5 benzi de la Los Angeles spre Loma Linda, care face cât un metru cub de asfalt de pe Brașov-București!) unde consultul și tratamentul este de obicei free pentru calici? Și atunci cine are răspunsul caracterului și nu al informației, ca să-l citez pe Vali de la Târgu Jiu, romano ăștia de catolici sau șeptarii cei de adventiști?

Până la urmă fratele Vali are dreptate. Biserica se cerne și se zguduie din toate temeliile. Frații se prăfuiesc la propriu și figurat cu biblii cu tot, vin la serviciu divin ca la ședința de psihanaliză, țin Duhul la poartă, iar ei devin atât de nepracticanți încât, vorba lui, te apucă anguaza (sic) de teamă! Și atunci ce produce această societate cu răspundere limitată, adică SC AZȘ SA… vorba vizitatorului care a vizionat parcul tematic de autoturisme din Loma Linda Church? Bună întrebare, excelent răspuns: produce caractere to infinity and beyond! Fratele Nicu măcar recunoaște că nu are răspuns pentru întrebarea inspectorului de automobile dar fratele Vali nu se lasă amagit de asemnea aroganțe și irelevanțe, prinde momentul și începe predica de la ora 11. Predică ce are în vedere cam două idei de bază și complet simetrice cu cele două microfoane tolănite pe revere: dragostea și dreptatea. Doar că dumnealui a vorbit mai mult în microfonul care răspunde de dreptate, așa că sunetul a fost cam în dungă. Asta e problema. Biserica nu predică stereo, ci mai mult mono, doar într-o ureche, uitând complet de expunerea păcatului.

Aici îl contrazic vehement pe Vali din Loma Linda. Păi cum se numește acțiunea caritabilă și sistematică a colegilor dumnealui din Dracula Land, Coman și Cristescu, the double churchburgers, care au povara de a expune toate păcatele văzute sau nevăzute, știute sau neștiute, făcute sau nefăcute, reale sau închipuite, mici sau mari, bogate sau sărace, oarbe sau goale!? Păcatele, bineînțeles, care este. Eu suspectez ca fratele Vali este puțin invidios pe cei doi cavaleri ai apocalipsei care în general au cam terminat de expus cam tot ce știau în materie de păcate: ruj, cafea, cola, blugi, ștrampi, carne, ouă, lapte, gel, inele, verighete, cercei, ceasuri, pudră, vopsea, tocuri, fuste, decolteuri, mânecuțe, ciocolată, apă minerală, vegeta și imnuri vechi. Ce să zic, o adevărată consignație de păcate pentru niște valutiști pe măsură!

La întrebarea foarte pertinentă a fratelui Nicu, care răspundea de polul pozitiv în cadrul acestui magnet de emisiune, și care avea doar un singur microfon montat, de unde se deduce și discriminarea pe motive tehnice, cum ar trebui biserica să expună păcatul, fratele Vali n-a mai suportat afrontul și-a început predica de după-amiază. Pe care n-o mai redau din lipsă de spațiu dar pe care domnu’ moderator, vizibil blazat, a concentrat-o în această superbă formulă: „parcă sună ca o talangă”! Exact, nici eu nu puteam s-o exprim mai sonor. Ceea ce m-a condus iremediabil spre o stare de melancolie vecină cu rumegarea transcedentală (iarbă organică, nu borhotul nou de la Danone) și brusc mi-am adus aminte de-un pastel care mi-a căzut la vacalaoreat:

„Danga-langa, langa-danga

Sună-n asfințit talanga

Și de la pășune, iaca

Tacticoasă vine vaca

Nu mai vrea să umble creanga

Vine-acasă, danga-langa.”

Reclame

11 gânduri despre „Danga-langa, langa-danga

  1. Minunati-va boieri, cum si eu m-am minunat, de propozitiunea care apare, imperturbabil, la sfarsitul hrisoavelor: „Fi primul căruia să-i placă acest articol”. Pai se poate asa scapare, boieri dumneavoastra, la un cronicar de soi, cu DEX-ul in sertarul din dreapta, si care ne mai face si trimiteri catre preacuvioasa Diacritica? Nu, sigur nu e o scapare, e doar cerneala putina, dupa buget (de austeritate). Pentru cine nu crede pana nu cerceteaza, vezi aici: http://diacritica.wordpress.com/2009/01/02/fi-fii-cand-se-scrie-fi-cu-2-i/

    • Păi bine coane Zazie sau Razie, tu cu chestii d-astea îl abordezi pe grigorie? Oare prea-cucernicia ta nu știe că și frații de la wordpress tre’ să trăiască și ei din ceva? Oare acel mesaj nu l-ai mai întâlnit matale și prin alte wordpress-uri? Oare chiar nu știa obrăznicia dumneavoastră că ăla e un mesaj automat pus de băieții ăștia care se ocupă de wordpress? Adică e primul wordpress pe care-l vezi în viața ta? Tu ai auzit de wordpress? Da’ de wordpress? Deci o să-ți repet cuvântul wordpress până o să-ți intre în cap că o mărgică găsită se predă la polție și nu se vine cu ea la piață. Cât despre sora diacritica, stai departe frățioare, că nici nu ști cu cine ai de-a face!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s