Războiul clownilor

Deci eu băteam câmpii pe tarlaua lui Zuckenberg când m-am întâlnit cu niște nepoți speriați care mi-au dat de știre că și-n satul Dealu’ Frumos au început protestele. Și ca orice cronicar care se respectă, am pus mâna pe șoarece și m-am deplasat la fața locului, pe site-ul cu pricina, unde niște reporteri gâtuiți de emoție transmiteau în direct confruntarea. Dacă Romney și Gingrich ar fi fost prezenți în baia de mulțime electorală cu siguranță că l-ar fi acuzat pe Obama de acțiuni dușmănoase de subminare a caloriei naționale. Cert e că atmosfera devine explozivă și riscă să degenereze într-o secesiune de toată frumusețea dacă nu se intervine prompt și federal.

Dealul Frumos, sau în traducerea ilegaliștilor mexicani, Loma Linda, este un sat aflat la confluența autostrăzilor care te duc fie spre orașul sfinților (San Diego) fie spre metropola îngerilor (Los Angeles), depinde cum stai cu neprihănirea. De obicei în Loma Linda nu se întâmplă mare lucru în afara incendiilor răzlețe, cutremurelor sfioase, culesulului portocalelor sau păzirea Sabatului. Cu toate acestea Dealul Frumos a fost declarat patrimoniu UNESCO și monument al National Geographic deoarece acolo încă supraviețuiește o specie religioasă de a cărei conservare și salvare depinde întreaga omenire.

Numai că populația vegetariană de ziua a șaptea din satul cu pricina se află acum într-o mare primejdie și de ce nu, chiar pe marginea prăpastiei. Dacă misterul teleportării dinozaurilor nu poate fi elucidat, posibila extincție a adventiștilor este deja documentată. Catastrofa nu va veni din partea lui Big One ci a lui Big Mac. Bomba calorică este pe cale să fie detonată în Loma Linda prin deschiderea primului centru de reproducere a celulitei și colesterolului în zonă – căsuța cu surprize și clowni de la McDonald’s. Ceea ce este o ironie a sorții deoarece primul mecdonaldț din lume a fost inaugurat cu peste șaptezeci de ani în urmă, la o aruncătură de băț, chiar în parohia sfântului Bernardino. Deci clownul rătăcitor se întoarce iar acasă, la origini, acolo de unde a început marea orgie calorică.

Problema e că unii rezidenți mai puritani se simt amenințați de această ofensivă fast-food-istă și vor contracara printr-o mare demonstrație adventistă. Ceea ce este un oxymoron. Nu, nu, cuvântul nu se referă la vreun parazit intestinal ci este o expresie pitorească de pe meleaguri străine cu sensul de contradicție de termeni. Adică, în general, nutriționiștii de ziua a șaptea nu prea s-au remarcat prin proteste față de nedreptățile sociale ci mai mult prin condamnarea gravelor încălcări ale drepturilor vegetale. Sau dacă-ți cade boul sau vaca-n groapă, în ziua sabatului, sigur că te lipsești de predica de la 11 și sari în ajutorul bietului necuvântător. Dar dacă marșul pentru legalizarea mexicanilor și ocrotirea femeilor pică-n Sabat, atunci cine va rata rugăciunea de la deschidere?

Protestatarii, unii dintre ei participând anterior și la inaugurarea primului McDonald’s, vor ca primarul localității să promulge legea vegetariană pe întreg teritoriul comunei și să facă ca toți, mici și mari, bogați și săraci, slobozi și robi, americani și mexicani să primească un cupon în mâna dreaptă sau lipit pe frunte și să nu poată cumpăra sau vinde fără să aibă cuponul acesta caloric. Aici este înțelepciunea. Cine are pricepere să socotească proteinele căci este o fibră de ovăz iar valoarea ei nutrițională este de 1,474kJ pe suta de grame.

După principiul, comunitatea mică răstoarnă multinaționala mare, protestatarii adventiști înarmați cu bâte de soia, grenade cu gluten și cocktail-uri Orzov vor să patruleze străzile comunei în detașamente culinare, să declanșeze legea nutrițională și să confiște orice burger și plăcintă întinate cu carne, ouă, brânză, lapte. De asemenea se va interzice închinarea la cartof, venerarea moaștelor de vițel, tămâierea cu ulei încins și aghiazma cu cola. Religia fast-food va fi scoasă în afara legii iar cetățenii certați cu zarzavaturile și care nu se vor conforma codului vegetarian vor fi exilați pe insula Las Vegas unde vor fi chinuiți de fiara cu tonomate și jetoane în vecii vecilor. Așa să ne ajute Loma Linda!

Reclame

5 gânduri despre „Războiul clownilor

 1. Eşti tare omule,dacă ai mai adăuga şi profesionalismul sau bine zis lipsa lui a celor ce fac doar ca să existe pe solele scripture alimente de câteva ori cumpărate de mine dar râncede şi fără o un anumit simţ al disciplinei de nutriţionism fie el şi vegan ce miroase doar a bigotism religios….ar sta lucrurile mai frumos şi ar fi în şarm nedeochioate.Dar cum totul e deochiat în populism advent necabrat cu o minimă realitate modernistă ca piatră filozofală de noi descoperiri minim inspiratoare totul curge de-a joaca de-a soarecele cu panteismul alimentar….mâncând până la urmă cab de gâinaţ de ochi de porumbel divin sau scoţându-i ochii imediat ce apare la noi că nu ştim a-i smulge corect penele inspiraţiei de după era whithiană..

 2. Numa’ am vrut sa vad ce elucubratii mai arunca pe apa sambetii nea Ureche si trebe sa recunosc sportiv ca am fost placut surprins si amuzat. Dupa ciomageli pe cocoasa nesimtita a harismaleficului Coman si chichitze vegano-sexuale destul de previzible, Ureche primeste o minge la fileu din partea populatiei furajere din LL si marcheaza remarcabil (sper sa nu rateze in reluare). O fi din cauza pauzei de 7 luni (7 s-ar putea sa fie un numar magic chiar si pentru urechiusa?!)? Sau subiectul care se departeaza de troaca mioritica azs? Sau amandoua!

  Tataie Ureche, ori imbatranesti si devi mai intelept (ca shushanele si papagal literar ai) ori incepi sa intelegi ca atunci cand mesteci in hazna, mirosul se aseaza invariabil si pe barba dumneatale!

  Sunt insa sigur ca exista sanse mari ca viitoarele postari si comentarii sa dovedesaca ca m-am inselat:)

 3. Singurul comentariu la obiect – dincolo de verva si ironia care ne aduc zambetul pe buze – este acela ca adventistii, la fel ca foarte 80% din oameni, nu inteleg dinamica economiei si principiile ei de functionare. Un Mac e o afacere, cu polii oferta si cerere. Nu va exista cerere, afacerea va falimenta, indiferent ca are franchiza McDonald’s.

  Cea mai buna forma de protest: sa nu cumperi nimic, niciodata, de la Mac.
  Cred ca e indicat sa oferi si solutii daca tot critici, pe buna dreptate chiar.

 4. Grigore, Grigore, mai scrie ceva, cat se mai poate, USL-ul va interzice presa libera in curand. Poate o sa ai noroc si iti pune Gadea o pila la inchizitori.

 5. Pingback: Colportorul | TROPARUL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s