Neprihănirea organică

Nu se știe exact când s-a primit viziunea dar ce se știe, fără putință de tăgadă, e că a fost organică. În zelul ei de progresat în a naționaliza toate produsele culinare de origine burghezo-moșierească, tovarășa Pop de la cadre a trecut și la uniforma tinerilor din detașamentele PTAP, lansând îndemnul ca șoimii patriei să înceapă deja viața direct în scutece organice, nepângărite de substanțele reacționare ale vechiului regim. Deci despre ce este vorba? Este vorba de hăinuțele organice fabricate din bumbac neconvențional, care în comparație cu bumbacul convențional este mult mai scump decât cel convențional dar care se merită avănd în vedere că doar bumbacul neconvențional este total organic, cel convențional fiind doar alergic.

Iată cum revoluția organică se extinde peste tot și peste toate, mai ales în domeniile unde nu-ți imaginai că se poate reveni la condiția originară. Că omul trăiește doar cu țelină, ovăz și gluten, ăsta nu mai niciun secret; doar răzvrătit, redneck sau adventist trebuie să fii ca să nu accepți lumina mică care luminează tarlaua mare. Dar că se poate reveni la frunzele ontologice din salopeta lui Adam și șorțul Evei, nu cred că cineva a țintit așa de departe. Însă cu puțină bunăvoință, ceva imaginație și-o seringă de orz în venă, viziunea se produce instant, ca un capucino vărsat în gara din Mediaș.

Adevărul e că dacă tot vrem să revenim în Eden, nu putem așa doar c-o spoială de rețete fără foc și-o spălare de rufe cu nuci de săpun ci și acoperiți tovărășește cu bluze, ițari și opinci organice pentru ca eterna reîntoarcere să fie bine primită. De fapt, adevăratul păcat comis de perechea edenică a fost păcatul organic și nu păcatul originar, după cum greșit a înțeles sfântul Augustin care toată ziua se gândea la șerpi verzi pe pereți. Păcatul organic constă în a folosi exact acele produse care te lasă cam despuiat în mijlocul grădinii, de nu mai vezi pădurea din cauza pomului! A cunoștineței, bineînțeles, că pe pomul vieții nu-l mai nimerești în veci după ce-ai stat la taclale cu prima orătanie din piele de șarpe.

Altfel cum să înțelegem demersul acestei religii organice care vrea să ne trimită înapoi la origini, adică în frunzele proto-părinților noștri bisericești, echipați frumos cu scutece și hăinuțe fabricate exclusiv din bumbacul natur și inclusiv din puful organic. Tot ce-i din poliester sau bumbac amestecat cu țesătura babilonului este de la șarpele cel vechi, diavolul sau ucigă-l veganu’. Da’ ce te faci dacă bubmacul cel organic este importat din Republica Populară Chineză și produs de proletari și proletare fericite de actul patriotic pe care-l produc cu doar un dolar pe zi? Oare vom căpăta vreo alergie de la mâncărimea asta etică sau ce-a țesut chinezu’, europeanu’ să nu destrame?

Singurul regret este că tehnologia producerii hainelor pentru reîntoarcerea-n Edenul organic este posibilă doar pentru noii născuți, adulții tot pe bază de suplimente de soia, piftie de năut, slănină de ovăz și ciorbă neîncălzită trebuie să intre. Totuși, le sugerez celor care se ocupă cu butaforia câteva posibile articole organice care sigur vor căpăta mare trecere înaintea neprihăniților de bumbac: sandale din coajă de prun, cusute cu fire de păianjen sau capsate cu spini de trandafiri; maieu cu mâneci din foaie de ceapă pentru înlăturarea organică a transpirației suplimentare; helancă din mușchi de pădure, împodobită cu broșe de agaricus bisporus, adică champignoane; cămașă din petale de cârciumărese, lipită la încheieturi cu miere de albine; ciorap de unică folosință din fân expandat; căciulă împletită din crenguțe de corcoduș și pantaloni sau fuste din textură de soia integrală.

A nu se înțelege de aici că grigorie ar avea alergie la bubmac sau produse vegane dar dacă neprihănirea se capătă prin fapte organice atunci degeaba s-a mai ostenit profeta cu ovo-lacto vegetarienii. Dacă tot ce se cere este o evlavie organică cu miros de ovăz și țesătură de bumbac atunci cred c-ar trebui să ne modificăm substanțial teologia iar țesătorii de ziua a șaptea să arate lumii întregi singurul cod vestimentar, haute couture coton, acceptat și consacrat, pentru ca nimeni să nu mai fie păcălit de imitațiile proaste și neinspirate ale designerilor lumești dar chinezești: salopeta unisex din bubmac nedospit. Numai atunci când batalioanele organice vor mărșălui pe străzi, mânați de sfântă înflăcărare, dând marea strigare și mica strâmtorare, cu inul și cânepa drept pavăză, vom ști că sfârșitul a venit iar noi suntem salvați. Salvați de bumbăcel!

Reclame

4 gânduri despre „Neprihănirea organică

  1. Unchiule Grigore,
    Sper ca mesajul tău să nu sune ca o urare de bun venit în anul 2013. Tocmai când începeam să mă obișnuiesc cu soia trebuie să migrez pe tarlaua cu bumbac! Însă, ce nu face omul pentru sufletul lui?!

  2. imi place eseul, bataia e buna, e adevarat ca se merge unilateral pe pseudoveganism ca religie, insa nu tre sa distrugem lucrurile bune daca cineva le foloseste gresit.. eu cred ca reforma sanatatii ar trebui sa fie mult mai radicala. ar trebui avuta o viziune holistica a intregii planete poluata cu ambalaje si alte otravuri. chiar de suntem mici, trebuie semnalat pericolul , adica prapastia eco0logica din care nu mai putem iesi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s