Clownii nu mor niciodată

Am spus și o mai spun: mie-mi place de fratele Cornel și de el evanghelist. În ciuda a ceea ce s-a bârfit până acum și a ceea ce se va mai cârcoti de-acum încolo, eternul prezentator ne dă iar o lecție usturătoare de viață – Évangile sans frontière sau în traducerea existențialistă a lui Brigitte Bardot, Isus a murit și pentru maidanezi. Fără să disputăm caracterul all-inclusive al acestei generalizări ex gratiae, trebuie să recunoaștem că evanghelia chiar este antidotul pentru toate problemele lumii dintre care cea mai mare e tragedia. Că tradiția creștină s-a născut din tragedie asta se știa deja începând cu fericitul Augustin care obsedat fiind de vinovăție, păcat și femei n-a putut rezolva pe cale amiabilă această combinație ontologică; cred că de la el se trage și expresia testiculus errare divinus est, prin urmare castrarea fiind omologată ca semn suprem pentru cel chemat să respingă orice harem, imaginar sau instituțional și să se dedice exclusiv fitnessului religios. Dar să revenim la tragedie. Pentru că tragedia și religia nu pot fi separate, ele merg together like traffic and weather. Se știe că numai prin tragedie se poate produce orice fel de purificare, prin sacrificul victimelor a căror suferință servește ca ispășire pentru vinovăția celorlalți, astfel reușind să țină pericolul departe de stână. Problema e că acești protagoniști și antagoniști de etnie tragică nu prea pot fi salvați și nici nu se pot salva singuri.

Și uite așa după această inutilă perorare pot intra direct în subiectul tragic al hrisovului care vestește o mare nenorocire ce e pe cale să se producă-n curând în Republica Adventistă Română: înființarea primei biserici de culoare independentă, Centrul Creștin “Sapienția”. Conform anunțului oficializat de rabinul Zuckenberg și popularizat de evangelistul Cornel, centrul cu pricina va fi găzduit prin osârdia sobornicească a cuvioșilor Negoiță în pronaos-ul catedralei RIN. Dar dacă asta-i problema care-i frământă pe frații care încă se mai duc la biserică și se tem de concurența antagonistului Cornel, nu asta e și problema lui grigorie. Pe el îl frământă Estera. Căci sora Estera a fost aleasă să pună piatra de temelie noii zidiri. Figura tragică a Esterei ne întămpină chiar de pe prima pagină a pliantului misionar reamintindu-ne solemn că pentru o vreme ca aceasta e nevoie de eroi tragici pentru salvarea neamului. Cartea n-a fost aleasă întămplător. Orice copil știe că Estera nu devenea eroină fără Mardoheu iar aici ni se sugerează teribil de explicit că totdeauna e nevoie de țap, comic sau tragic, pentru a proiecta asupra lui păcatele sau temerile celor mulți.

Ce uită fratele Cornel e că nu va scăpa niciodată de Mardoheu, unchiul puritan și vertebrat care-i va raționaliza toate derapajele în numele unei presupuse mântuiri colective. Dovada este duios de evidentă: protagonistul și-a inițiat procesul de salvare printr-o altă evanghelizare, o nouă demonstrație de tragedie în formă de comedie. Acum cât de împietrit să fii ca să nu-ți dai seama că hotelul, femeia, ziarul sunt la fel de tragice ca biserica, dogma, ritualul atunci când Mardoheu se folosește de Estera. Așa cum spunea și domnul predicator din Chicago area, fratele Cornel și-a cam ratat șansa atunci când a purces din nou la drum pe calea tragediei. Degeaba se miră psalmistul Anghel în psalmul 191, dedicație specială pentru evanghelistul de ziar, de reacția furioasă a fraților. Antagonistul tragic nu poate fi salvat; este dincolo de speranță, fiind cel care trebuie afurisit altfel nu te lasă să trăiești. De aici și teama foștilor săi patroni. Dar unchiul grigorie are un sfat sapiențial pentru fratele misionar, și-anume că doar comedia îl mai poate salva. Prin ironie antagonistul are șansa să permită râsului să se întoarcă împotriva lui, să-și asume degradarea, să respingă virtutea, pentru a fi cumva confruntate într-un discurs rațional. Așa că mai bine să râdem de el și cu el dar nu pentru a-l tortura ci pentru a-l limpezi de orice nebunie. Iar asta pentru că tragedia mistifică, pe când comedia clarifică. Așa că frate Cornelie, purimul nu e pentru toți: eroii tragici mereu sfârșesc pe altar (vezi Estera), doar clownii nu pier niciodată!

Reclame

27 de gânduri despre „Clownii nu mor niciodată

 1. Dovadă a faptului că anunțul a fost aievea, nu doar în imaginația cronicarului, stau următoarele pasaje tragice:
  ”În tumultul dramelor zilnice, în vibratia superficialului cotidian, încercam sa aducem vesti bune”
  ”Cartea pentru care traiesc cei mai mulți oameni, cartea pentru care au murit cei mai mulți oameni, Biblia”
  ”Estera… Text sacru fenomenal.”

  Dintre lucrurile care i-au scăpat lui Cornel, lui Enoh și bulldogului lor, Huxley-psalmistul:
  1. gloata vrea modele supra-umane. ”Căderea unei stele” e motiv de dezamăgire și fascinație morbidă totodată.
  2. hateri vor exista întotdeauna. Cornel tună și fulgeră împotriva ”oamenilor de nimic”, bulldogul le dedică și un psalm imprecator, cortegiul de gospodine admiratoare îl ridică în slăvi pe tele-evanghelist prin mesaje agramate cu caps-lock-ul pornit și aruncă în hateri cu roșii).
  Haterii fundamentaliști reprezintă cea mai grețoasă categorie și nu pot fi schimbați. Dar pentru a realiza asta există cărți de psihologie, sociologie, brain science, nu doar Moody, Finley și Spurgeon.
  3. pauza de la tele-evanghelism era un moment excelent ca pastorul, de altfel dăruit, să pună mâna să citească (nu doar literatură, autori neoprotestanți și mistici ortodocși), să facă niște conexiuni și să se prindă pe ce lume trăiește. Un moment aparent eșuat.
  Sapienția (nume desprins parcă din Caragiale), dacă va fi un proiect reușit, va deveni un import de Bible-belt în România. What comes next? Un muzeu al creațiunii? Un partid politic republican? O organizație care luptă împotriva viciului?

 2. Aveți dreptate boieri dumneavoatră. Până la urmă nu fratele Cornel e problema ci corul robilor, cei care au nevoie de telenovelă și nu vor ca circul să se termine definitiv ca-n Breaking Bad. Să înțeleg că doctorul în filozofie s-a eliberat de ultima verigă?

 3. poate aici ar trebui sa intre doar initiatii sau sa fie facut privat blogul 🙂 iar daca este pt toata lumea niste explicatii sau niste linkuri erau de folos

 4. Păi asta-i problema boier gaby, că anunțurile cu pricina au cam dispărut dar las’ că le găsește grigorie și le pune pe farfurie imediat. Keep in touch soon.

 5. http://opensourcechurch.ro/index.php?s=43f54645aded5a55a292bdff8c6655c8&showtopic=264&st=340&p=16461&#entry16461
  Cornel Pavel Darvasan:
  „PENTRU O VREME CA ACEASTA

  Dragi prieteni, am vesti bune de tot! Săptămâna viitoare, vom inaugura Centrul Crestin ,,SAPIENTIA” în Bucuresti, la Rin Grand Hotel. Un grup de oameni inimosi se va mobiliza să pornească o nouă ofensivă în a întelege rostul vietii, prioritătile ei, moartea, dragostea, asa cum sunt acestea dezvăluite în cea mai frumoasă carte de pe pământ, Sfânta Scriptură. Dacă ar fi să-l plagiez pe Nicolai Berdiaev, marele gânditor rus, sensul vietii este întâlnirea cu Dumnezeu. Noi credem asta si sperăm că vor fi oameni care vor întelege faptul că Dumnezeu oferă oricui o nouă sansă pentru viată, bucurie si sperantă. Centrul Crestin ,,SAPIENTIA” va avea trei preocupări importante. În primul rând, vom încerca să descifrăm sensurile adânci ale textului sacru al Bibliei, prin întâlniri relevante în fiecare vineri seara si sâmbătă. În acesta ofensivă vom promova si seminarii pentru tineri liceeni si studenti dar si seri culturale în limba română si, pe viitor, chiar si în limba engleză. Apoi, vom încerca să transmitem aceste mesaje, precum si emisiuni tv, pe internet, si sperăm că pe o televiziune în curând. În al treilea rând, dacă Dumnezeu deschide calea, anul viitor plănuim să avem cursuri universitare si poate chiar deschiderea unei facultăti si o Universitate Crestină care să promoveze valorile profunde ale crestinismului. Initiatorii acestui proiect sunt Cornel Dărvăsan, Flavius Pană si Petre Anghel, oameni cu slăbiciuni si păcate, dar care speră în harul lui Dumnezeu care poate restaura si reface. Vom promova toate valorile crestinismului si întelegem faptul că oricui îi este adresată solia Mântuitorului ,,mergeti si faceti ucenici”, ,,propovăduiti Evanghelia la orice făptură”! Centrul Crestin ,,SAPIENTIA” doreste ca întelepciunea lui Dumnezeu să însotească fiecare manifestare.
  Pentru cei interesati, VINERI SEARA, 4 OCTOMBRIE, la ORA 19 ne vom întâlni un grup deschis de rugăciune pentru acest proiect, la Rin Grand Hotel, va fi si mesaj biblic si rugăciune.
  Sâmbătă, 5 octombrie, ora 10-11:30, rugăciune si studiu biblic, 11:30-12, pauză, iar de la 12 mesaje biblice relevante si rugăciune.
  DESCHIDEREA propriuzisă va fi SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE, ORA 18, care va debuta cu prima seară a programului evanghelistic PENTRU O VREME CA ACEASTA, cuprinsul îl veti putea vedea în imaginile de la sfârsitul acestui mesaj. Invităm prietenii nostri să ne sustină în rugăciune!
  cu drag, Cornel Dărvăsan”
  habar nu am cu cine s-a asociat cornel , cine sint aceia care cica ar fi asa demmonizati ca nu mai au nici calitate de membru acum , ce mai e cu centrul ala si ce mai e cu mijloacele banesti si media pe care le au ei 🙂
  cit despre huxley si psalmi si pagini de blog sau ce or fi avind nici atita 🙂
  va urmaresc predicile nea grigore insa nu ar strica niste lamuriri suplimentare pt lumea aia care nu e la curent cu ce mai fac cei din fruntea bisericii azs 🙂 macar daca e sa dam cu rosii crestinesti din inimi de hateri crestini , macar sa fim bine informati ca sa alegem in deplina cunostinta de cauza si sa nu riscam vreun iad sau vreo mustrare de constiinta pe lumea asta 😉
  cu articolul asta ma simt ca pe vremea cind eram la scoala si cind nu stiam cum sa fac o problema, ma uitam la rezultatul de la sfirsit , si incercam sa ajung la inceput , incercind sa imi inchipui calea inversa

  • Văzuși boier gaby că cine caută găsește? Datorită lu’ matale am să fac și eu un update ca să nu se mai rătăcească musafirii noștri. Îți foarte mulțumesc.

 6. Anuntul a disparut si de pe pagina FB a Mesterului Manole (Flavius Pana). Zici ca-i facatura: „… nu stiu nimic si nu mai au nicio rasplata, fiindca pana si pomenirea li se uita.” Acum ce sa pricep? No more „Poetul, zidarul si circarul?” Se anunta promitator. Unul zicea ca a auzit el ca la astia se stinge lumina… Si pe urma unde imi mai continui eu studiile seral, ff, si la distanta? Daca Centrul pica, pica si restul, nu? Macar de-am sti unde putem sa le ascultam, dar mai ales sa le vedem pe fetele de la Chromatic, ca filmul cu sora Esther il „daunladez” eu pe laptop.
  Pentru colectionarii de vintage posters, avem copii dupa invitatiala Sapientia.

 7. http://corneldarvasan.ro/?p=858
  Iata si reactia antagonistului:

  „Unul esențial este că eu, nu o să pot niciodată să trăiesc dramele celui despre care aud că viața a luat-o într-o direcție neașteptată de mine. Al doilea este că Dumnezeu este singurul judecător și El a dat TOATĂ judecata Fiului, și cine își atribuie prerogative divine este ANTIHRIST. Al treilea este că fiecare dintre noi vom da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care l-am rostit cu sau fără nick-name pe vreun forum sau pe lângă el. Al patrulea lucru pe care ar trebui să-l știe oamenii de nimic este faptul că Dumnezeu nu judecă așa cum judecăm noi oamenii.”

  Interesant e ca in majoritatea articolelor, pastorul critica anumite categorii sociale si cere sa se ia atitudine. Tragedia continua in mod determinist, se pare. Cei care critica sunt Antihrist si vor da socoteala punct!
  Aroganta pe care a acumulat-o de-a lungul anilor e la locul ei, combinata cu dulcea victimizare.
  Daca indraznesti sa ii faci o sugestie unui lider de opinie fundamentalist inseamna ca l-ai judecat si Dumnezeu te va trage la raspundere!
  L-am ascultat ani de zile pe Darvasan la Excelsis si l-am auzit folosindu-se de autoritatea pastorala pentru a transa probleme doctrinare, pentru a pune capat disputelor si pentru a critica diverse categorii din biserica. Chiar si acum nu poate dormi linistit daca nu anatemizeaza „oamenii de nimic” care il lapideaza ca pe sfantul Stefan, a carui fata era ca a unui inger.
  Dupa propria definitie, toate astea nu sunt altceva decat judecati!

  Problema pentru care s-a retras din pastoratie il priveste si nu o judeca nimeni. Ceea ce este trist e faptul ca si acum continua pe acelasi drum al cliseelor, al impartirii lumii in alb si negru si al autovictimizarii.
  Cu dusmanul de clasa (oamenii de nimic) va lupta pana la moarte, iar amvonul Sapientiei va fi un mijloc excelent de indreptatire de sine si de bombardare a pacatosilor. Ii uram succes la spalarea propriului creier!

 8. Marcus Crassus tu ai produs ceva predici neplictisitoare ca sa te legi de predicile si prestatia altora ? acu daca e sa o dam pe sinceritate aproape toti pastorii plictisesc iar daca e unul care mai atinge partea aia de alb negru din noi e bine primit de populatie , doar pt a ne simti bine la biserica mergem acolo si deja sintem incarcati emotional pozitiv din proprie vointa , daca intelegi cum vine asta , zic pt ca stiu ca nu toata lumea are aceeasi stare de spirit , unii vin special ca sa mai aiba ce critica , mai ales daca un pastor nu reuseste sa il invete sa fie cit mai asemanator cu Hristos 🙂
  Acu si eu critic , ca sa iti arat ca ca si eu fac parte din tagma criticosilor , mai ales pe aia care ii vad online ca dupa propria experienta cei care sint live multumesc oricum , conteaza locul , socializarea si atitudinea proprie .
  E adevarat ca ar fi bine ca fiecare om sa citeasca mai mult , sa se intruiasca mai mult dar si sa traiasca mai mult crestineste , ca sa poata invinge firea paminteasca si sa poata zice si altora ca sa ii motiveze, corespunzator inteligentei mai mari care chipurile i-a propulsat in lideri .

  „iar amvonul Sapientiei va fi un mijloc excelent de indreptatire de sine si de bombardare a pacatosilor. Ii uram succes la spalarea propriului creier”
  poate te bazezi pe ceva si eu nu stiu , de ce si-ar spala propriul creier la amvonul ala ?
  cu ce se ocupa sapientia asta ? sint dizidenti ? au doctrina diferita ? poate lamureste cineva si pe aia care au o alta viata si nu au tangenta cu pastoratia ca sa isi faca o parere personala despre fiecare pastor , mai ales ca nici nu ii urmareste ,

 9. De exemplu pt predici , principiile enuntate sint bune si desigur ca le stie orice pacatos care vine la biserica ca sa aiba putere de la Dumnezeu si desigur ca majoritatea isi bat capul cu ele sa extraga ceva putere de acolo , evident ca doar dupa cita intelepciune au , deci ar fi datoria celor care se cred mai destepti sa lamureasca poporul , chiar din psihologie pot fi luate multe idei practice
  Dar daca venim la biserica si auzim ceea ce se invirte oricum prin creierul nostru , da, totul devine plictisitor si ce sa ne mai miram daca unii mai dorm !
  Si eu am fost un fundamentalist fanatic si totusi am invatat mai multe din unele filme decit din predici 🙂 si pina la urma am intels ca totusi toate principiile biblice ne ajuta ca sa traim bine in jurul celor apropiati noua nu exista nici o putere in meditarea la ele in van , din experienta se poate invata mai tragic insa mai mult 🙂
  Poate daca si-ar bate liderii capul cum sa abordeze problemele importante ale vietii poate ca si multimea ar fi mai entuziasmata de mersul la biserica si poate multa lume s-ar converti 🙂 din pdv asta ceea ce a vrut darvasan sa faca , cu inima , era bun , acum sa vedem daca ii reuseste , o sa urmaresc si eu daca oi gasi pe undeva ceva , si o sa il critic sau lauda , depinde daca mi se va parea interesant sau nu 🙂

 10. Cu maXIma consideratie te salut conas Grigorie…*

  Misto subiectul!o inepuizabila sursa de circ si teatru la ”superlativ”…
  Cred ca in curand vom devenii niste darvărnisti de ziua 7-a..
  Si ca sa ma pronunt si eu pe tema celor 3 muschetari ,vreau sa adaug un gand frumos :CD-ul va fi ”omul viitorului”..Cred ca vrea sa experimenteze religia de tip ”stem”…(luate din placenta mamicii Bazs)..
  Sa privim mai indeaproape cum se manifesta acest om modern.In primul rand este un tip ignobil cu virtutiile pe care le poate avea un tip de genul asta.Acest tip nu este dominant,autoritar ori autonom(nici familist convins)..Este harnic,se aseaza cuminte intr-un sir ordonat,are capacitati si nevoi moderate si ”regulate”,are un instinct pentru cei de felul sau(FP.,PA.,CI)si pentru nevoile semenilor sai.Printre aceste nevoi se. numara independenta si pajistea verde,fara de care nu are liniste sa ”lucreze”in stilul oratorian specific).Este inca dependent de pretentia la onoruri si multumiri)a caror premisa este si recunoasterea faptului de a fi recunoscut)….raza de soare a unei bune scoli,…permanenta confirmare a valorii si utilitatii sale..care este necesara din cand in cand….Este plin de mici invidii si zareste cu o precizie de soim aspectele josnice ale firilor care inca il mai blameaza pentru banking-jumpingul din viata sa.
  De fapt masele l-au judecat gresit pe micul antagonist si filozof pe deasupra.Au uitat ca este si el om ….si atunci are dreptul la o noua sansa…..
  Problema se pune ,este ca oricarui ”ganditor profund” îi este mai frica sa fie inteles decat sa fie neinteles….Ultima varianta ,îi raneste vanitatea.dar prima îi raneste inima si simpatia pentru ”eu” care intotdeauna spune:OOhhh,de ce vreti ca lucrurile sa fie lșa fel de grele pentru voi,cum sunt
  pentru mine?….
  ….Te salut maestre care n*e esti:)))))

  • Scuze boier dumneavoastră însă numai acum am descoperit comentariile cu pricina și pentru că sunteți mai nou pe aici cerberii de la WP nu vă poftesc automat în ograda lu’ grigorie până ce acesta nu vă zice bun-venit cu aprobarea de rigoare. Și cum grigorie a fost plecat cu sorcova și doar acum s-a întors acasă, cum a văzut epistola de la boierimea voastră cum i-a dat voie să zburde prin ogradă. Așa că eu îți zic bine ai venit!

   • Conas Grigorie, fac si eu un Breaking News iar matale iti revine modul in care ne servesti un nou episod din serialul ”clovnii nu moare nicidata”(ca erau vreo 3 bre*)…..

    Tocmai mi-a soptit o pasarica cu greutate din padurea de langa gradina cu „LEI”, ca sesiunea de dresura ale animalutelor nemancatoare de sfinti inghetati din arena Rinului se apropie de sfarsit.Se pare ca ”DRESORUL” cel Mare ( PTH )l-a sfatuit pe micul clovn antagonist sa renunte la serile si serviciile de dresaj din circul ambulant si sa se reintoarca in Circul Globus AZS unde i se pregateste un proiect mai mare decat cel din sala lui Nego-Ierusapie-Rin….Motivul este pur comercial, si se bazeaza pe principiul concurentei neloiale si ”nr-e de circ”…vandute sub pretul *pietei, .adicatelea gratis..din care cumparatorii nu mai inteleg nica.(de ce unii platesc la greu pentru hrana moarta ,iar altii primesc gratis hrana bio raw vegana)……
    Pentru moment se afla in negocieri cu seful Dresorilor si doreste sa arate lumii ca tot ce a facut pana acum nu a fost decat un numar de iluzionism de seventhday.(din pacate esuat)…..deci virusul sapiential a fost ”anihilat sau este in teste de laborator”…(se pare ca, cobaii de la cusca cu nr 13 au avut senzatii de ameteala de la serul clovnian cu care au fost injectati)….

    Asadar vom avea un nou episod marca Andreea Marin ”pretuieste familia,nevasta si mai putin lupoaica”, dar cel mai mult pretuieste-i pe cei care te-au facut* vedeta in Arena Leilor(stii tu emisiunea aia cu banii pe masa pentru idei de afaceri)….
    Asteptam cu interes revenirea in arena a lui Nazdravan & Co intr-o noua incercare de pacalire a duhului sfant..huțanian!!!

    O zi frumoasa Unchias G, si da drumul la antene sa auzi .. *baneasa news*…

 11. acu am reusit si eu sa imi arunc ochii pe forumul ala unde am vazut anuntul despre care se vorbeste in articol , si am vazut si pacatul lui darvasan care nu stiu de ce nu l-a exclus si din biserica ca pe alti pacatosi curvari sau prea curvari , dar na , cine o fi judecat ce si cum o fi stiut ce face 🙂 sau nu !
  da, nu mai am nici o mila fata de el , chiar ma mir de unde le mai scotea cind predica daca era asa paralel cu viata de credinta , , habar nu a avut sa gestioneze o criza acasa in famelia lui , ba inca s0a mai uitat si la alta , ce sa zic , intii am crezut ca il luati la bascalie aici si il priviti de sus de parca el ar putea fi mai jos ca fiecare dintre noi , ca fiecare avem si scaderile noastre , , dar acum as zice ca pe undeva e prea putin cit s-a zis despre el , nici macar nu poate banui omul care citeste cam ce a avut in cap 🙂

  Da duhul nu il paraseste , ca nu a parasit nici pe curvari mai mari ca el , ma refer la solomon care a fost scapat ca prin foc din idolatrie si altele , insa nici lumea nu o sa il mai priveasca altfel decit asa cum s-a etchetat singur prin fapta sa si un om care nu site cum sa fie credincios nevestei si nu stie sa o iubeasca nu o sa poata predica decit altora ca el , totusi de ce sa nu recunoastem ca si aceia au nevoie de cineva care sa ii inspire .acum ramne la latitudinea lui in ce ii va inspira 🙂

  cum zicea la articolul ala http://www.adventomania.ro/ cineva , ca ar trebui sa excludem pe pastorii care nu corespund fisei postului 🙂

 12. gaby,

  zic pt ca stiu ca nu toata lumea are aceeasi stare de spirit , unii vin special ca sa mai aiba ce critica , mai ales daca un pastor nu reuseste sa il invete sa fie cit mai asemanator cu Hristos

  Recunosc ca am exagerat cu criticile. Personal nu vin la biserica pt a mai avea ce critica. Dar traiesc in secolul 21 si citesc si altceva decat EW, vad si alte filme decat Fireproof, Furry Vengeance si A Walk to remember (cam singurele genuri pe care le aproba fratiorii), am mai mers pe la cursuri in scoala. Sunt doar un average guy pasionat de cunoastere, care a iesit din ghetto. Vorba ta, ai mai multe de invatat dintr-unele filme decat din zece predici mainstream. Plesu spune in 5 minute mai multe informatii decat a spus si va spune Viorel Dima in toata viata lui.
  Cand iesi din ghetto incepi sa ai dileme si iti dai seama ca lucrurile sunt mai complicate decat pareau. Ori cand mergi la biserica te astepti sa auzi si tu un pastor care sa predice Evanghelia si totodata sa spuna ceva relevant pt secolul 21, sau macar sa inteleaga dilemele tale. Si din pacate nu prea auzi decat retardari care te fac fie sa iti iesi din fire, fie sa te apuci de caterinca.

  In afara de Grigore, Eddie si maxim 1-2 pastori, de la care chiar ai ce invata, in rest e dezastru!
  Cornel mi se pare dezamagitor pentru ca acum cativa ani imi placea si parea ca face eforturi sa fie relevant, plus ca omul avea calitati reale si dorinta de a face ceva pozitiv. Dar si-a batut joc de ele si a ramas in ghetto-ul lui fundamentalist de Bible belt. Cum zicea Edi, Cornel a ratat intalnirea cu viata. Un prooroc trebuie sa inteleaga lumea in care traieste, abia apoi sa prooroceasca din nou. Ceva de genul. Cand il vezi cum imparte lumea in alb si negru, cum se autovictimizeaza si totodata se simte important (sau se simtea in trecut), cand nici macar nu stie pe ce lume traieste, te cam scoate din sarite. Cornel nu parea sa aiba dileme etice, nu parea sa aiba intrebari si dorinta de a cunoaste mai mult. El avea doar raspunsuri si se simtea foarte bine sa fie intrebat pe biletele la inceputul prelegerilor evanghelistice.
  El nici nu stie de existenta dilemelor cu care se confrunta oamenii in lumea reala, daramite sa incerce sa le dea un raspuns.

  In privinta scandalului familial, eu nu m-as grabi sa il judec atat de dur. S-au spus foarte multe tampenii si speculatii pe forumuri despre asta si oamenii s-au amestecat unde nu-i privea. Nu trebuie aruncata vina exclusiv pe el, mai ales ca nu stim ce a trait. Din aluziile facute de el prin predici am dedus ca avea o viata foarte rea in familie si toate eforturile lui de a o remedia erau fara efect. Nu stiu ce sa zic si oricum nu ma priveste.

  Sapientia e un centru crestin pe care l-a deschis acum la Rin Grand Hotel.

 13. „El nici nu stie de existenta dilemelor cu care se confrunta oamenii in lumea reala, daramite sa incerce sa le dea un raspuns.”

  asa e, cu viata lui nu stie nimeni ce a trait insa nici nu a dat cuvintul si nevestii sa se disculpe sau sa zica ca si ea e de acord ca el sa plece si sa nu mai planeze nici o vina aspra lui , din ce am mai vazut pe un site fratele ei il asteapta si cu ea , dar nu era rau sa se zica ce si cum , sa putem sa il absolvim de vina sau sa ne tinem departe de ce zice daca are mintea incurcata 🙂

  cit despre dileme , nu as crede ca nu stie ce sint alea deoarece e si el om si tot timpul trebuie sa aleaga intre a fi cum vrea el fara sa ii pese de altii sau cum ar vrea Domnul , mai ales cind instinctul zice una si ratiunea si credinta alta 🙂 in dilema cu nevasta a ales sa fie fericit , desi fericire nu exista , toti oamenii au defecte si toti au cite ceva care sa nu iti convina si care sa te nefericeasca cum si noi avem ceva care poate neferici pe altii 🙂
  evident ca nu am incercat mai multe casatorii , e destul sa ai ochii deschisi asupra faotelor si gindurilor celor din jur si putem fi de-a dreptul convinsi cind privim la noi , daca noi avem unele probleme altii au macar cite avem noi sau ma multe 🙂

  in legatura cu un mariaj , da apar probleme si nefericiri , insa aici totul trebuie sa fie chestie de vointa cita vreme exista inca scinteie intre parteneri si dorinta de a fi o echipa , nu trebuie asa multa religie si agheazma , pur si simplu fiecare isi stie interesul , vrea sa fie cu cineva atunci va face ce e necesar ca acea persoana sa ramina cu el si va avea grija sa nu faca mai mult decit poate suporta , doar nu sintem la terapie ca sa facem posibil ca celalalt sa devina perfect ci sa ne ingaduim asa cum si noi sintem ingaduiti de Dumnezeu 🙂
  Cum zicea si ellen white , daca avem grija sa facem zilnic ce faceam pe vrema curteniei , cind eram iubiti , e clar ca vom fi iubiti in continuare si e si logic , daca ne purtam in asa fel incit vrem sa fim simpatizati vom fi simpatizati , daca nu vom fi o pricina de poticnire pt celalalt ! si unii cred ca pot fi iubiti asa cum sint mai ales daca nu sint asemanatori cu Isus si mai vor si dragoste neconditionata , insa astea sint iluzii si o sa culeaga iluzii si divorturi ….Cita vreme se crede ca regulile de socializare se schimba in familie fata de alea din societate vor mai fi nefericiri si iliuzionati care vor descoperi asta pe calea grea cind se poate descoperi si pe calea logica si rationala 🙂

  Si nu ca eu as fi vreun moralist fara dileme , am ajuns sa ne spunem in casnicie si de divort mintal , insa cita vreme a fost dorinta de intelegere a celuilalt a trebuit sa nu ne abandonam si sa iertam si sa ajungem la un consens , care reprezenta nu parerea personala a unuia despre casnicie ci am incercat sa analizam relatia ca pe una straina ca noi asa dam cele mai bune verdicte , cind ii judecam pe altii 🙂
  Ce era logic si corect , adica iubire , pace si intelegere si satisfacerea nevoilor materiale si spirituale trebuia facut ca sa nu existe tensiuni si sa facem pe city posibil fericit pe cel de linga noi , nu e vorba de aducere in extaz ci cit poate sa faca cineva sa faca cu toata inima 🙂
  Plus ca nu poti impune cuiva sa faca ceva din datorie ci te comporti de asa natura ca sa poata lua in seama ce ii zici si sa vrea sa iti aduca bucurie , nu te poate bucura cind face ceva cu sila 🙂
  Poate ca nu e usor , poate ca mai bine mori singur decit sa ierti si sa iubesti in continuare si sa vfrei sa refaci ceva din cenusa insa nu e greu daca vrei , chiar daca simti ca cerul iti cade in cap !
  Deci nu e vorba de adulter aici , nu cred ca as fi asa iertator dar asa sintem noi , o suma de defecte cu ceva calitati 🙂

 14. Cit despre religie , mie mi se pare ca ea a fost special descoperita pt viata reala ca un ajutor , sa putem lupta impotriva instinctelor egoiste animalice si sa ne formam noi un caracter ca al Domnului , normal ca nu e usor , normal ca nici nu vom face forturi cite vreme nu intelgem de ce sa facem asa , in general intelegem doar cind culegem roade amare dupa ce am semanat fapte contrare spiritului divin si atunci zicem cu mare tristete , daca as fi facut si eu asa cum zice Domnul bine mai ajungeam 🙂

  Treaba pastorilor ar fi sa inteleaga ei lucrurile astea si sa invete oamenii sa aleaga binele , , sa se automotiveze , sa faca alegeri bune in folosul propriu si al celor din jurul lor , mai pe scurt sa ii invete neprihanirea , daca stiu ei insisi ce e aia .

  Pai daca darvasam e paralel cu ce zice Domnul si nu face ce trebuie ca sa se disculpe , , adica sa lase cuvintul nevestei , ca daca ea nu il mai vrea noi ce treaba avem cu ei , atunci ce rezultate sa se mai astepte de la evanghelizarile lui ?

  Cit despre unele persoane cu capacitatea de a spune si altora ce cred . charismatici care pot influenta emotional si rational pe altii sa ia hotariri pt Domnul , ei au si un profil de colerici , pot mult si de aia se si lanseaza , au talente , deci chiar daca au ajuns sa mai taie din religie ca sa se indreptateasca si sa adune pe altii care vor sa creada atit cit cred ei , or sa faca asta natural in continuare , adica vor evangheliza , nimeni nu ii va putea opri si nu stiu cit are rost sa facem bascalie de ei , noi am face la fel , am scurta religia dupa patul nostru personal , si am invata si pe altii sa faca asa 🙂

  Ba chiar pe forumul ala open source , chiar multi fac asta si se bucura ca unele stele au cazut , stele care propovaduiau ce zicea Domnul desi nu au reusit sa fie la inaltimea ceruta , prin atacarea lui si a ceea ce zicea el , se cearta si acuza de fapt religia lasata de Isus , de parca religia a fost data pt fericirea noastra cit sintem lumesti si instintuali , , religia presupne si smerenie si ascultare si incercare de a muri in fiecare zi ca sa poti sa te impaci bine de fapt cu semenii tai , nu are alt scop 🙂 fara a incuraja semenii sa se foloseasca de tine in acelasi timp !

  Deci si eu sint impotriva miturilor bisericesti insa ce zice domnul nu poate fi schimbat , indiferent cit de prinsi in dileme sintem

 15. Pingback: Satira și omorul | oxigen2

 16. cred cu tarie ca judecata faptelor/pacatelor nu a ramas in grija noastra , a oamenilor…

  1. Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.
  2. Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi, şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura.
  3. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?
  4. Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău şi iată bârna este în ochiul tău?
  5. Făţarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s