De ce adorm pe canapea

Deci cum stăteam eu așa tolănit ca Ivan pe divan și ascultam emisiunea cu mare luare aminte numai ce-am avut simțământul freudian că m-apucă iar somnul psihanalitic și-ncep a scrie iar bazaconii cu ochii deschiși pe-o tastatură goală. Trebuie să mărturisesc că vocea patriarhală a doctorului Cocar și fluența ideilor profesorului Ionică au avut un efect odihnitor de tip Dopler de-am crezut că-mi pleznesc urechile de atâta liniște psihologică. Nu știu de ce dar pe toată durata emisiunii m-a durut așa de tare inconștientul de m-am speriat cumplit. Adevăru-i că nici nu m-așteptam să am vreun inconștient prin creieri. De unde-a mai apărut și ăsta chiar nu știu. Ultima oară când am fost conștient că n-am subconștient era să rămân inconștient de-atâta emoție behavioristă. Până la urmă am luat un antifurazolidon care mi-a luat senzația de forfoteală neuronală cu mâna. Acum mi-e și frică să strănut…

Încă de la începutul startului aș vrea să spun că dacă nu mă duc mai repede la psiholog m-apuc să fac psihanaliza relației suspecte dintre cățelușul furăcios cu păru’ ondulat și răpirea rățuștei din cotețul din Serai. Săptămâna asta am lipsit de șase ori și deja se simte asta în tonul vocii și-n contul curent personal. Parcă-s mai optimist, mai cu chef să-mi bat vecinii și să-mi distrug mașina. Pe cea de epilat iarba că p-aia de bărbierit cartofii mi-a distrus-o vecinu’ care-i psiholog la o companie bugetară de la stat. Deci în urma psihanalizei făcute-n direct la emisiune mi-am dat seama că sufăr de sindromul lui Superman: îmi vine să salvez lumea dar niciodată nu-mi găsesc pelerina roșie. Doar c-un minut mai târziu cand deja a fost salvată. De Bruce Willis bineînțeles. Altfel nu-mi explic de ce mă-ncăpățânez să scriu hrisoave chiar și-atunci când după toate legile probabilității emisiunea a fost o acțiune premeditată cu scopul psihologic de-a mă reduce la tăcere!

Problema psihanalitică în schimb e alta. Ce legătură există între canapele și băncuțe? E foarte evidentă. Doamnele care nu-s mulțumite cu mobila de-acasă se pot intinde mai ușor și confortabil pe-o canapea freudiană decât pe-o băncuță prezbiteriană. Deși fie vorba-ntre noi, unii prezbiteri sunt mai specialiști ca Freud himself iar băncuțele lor au ABS și tracțiune integrală! Acum e regretabil că unii fug de psiholog ca diavolul de Chuck Norris dar asta numai ca să se împlinească profeția care spune că-n zilele din urmă oamenii vor fi obraznici și neascultători de psihologi, fără dragoste oedipică, frustrați, anxioși, maniaci și depresivi. Ca să nu mai spun că există și niște doctori în barbologie care consideră că psihologii sunt ucenicii dracului iar psihologia este de la ucigă-l toaca. Păi și n-au dreptate? De ce să te tratezi la cap când pastoru’ te poate trimite frumos la plimbare? Cum? Foarte simplu. Se ia una broască voluntară, se aplică excitația electrică la cap și se măsoară feedback-ul la picioare. Asta se știe din moși strămoși; avem și-un proverb cu această minunată experiență științifico-fantastică: unde nu-i cap e vai de picioare, șamd.

În final, după ce-am reușit s-ascult emisiunea până la capăt, m-am lecuit definitiv de angoasele mele literare care mă bântuiau zi și noapte, ca forumiștii pe profesorul Ionică! Dacă totuși am învățat ceva din toată treaba asta este cum să pui o întrebare fără să se prindă nimeni și cum să te vindeci de toate bolile egiptenilor fără să te duci la psiholog. Aștept o emisiune cu parapsihologia nucleară și efectul razelor de lună asupra gumarilor gânditorului de la Hamangia. Cel puțin disciplina asta nu intră-n competiție directă cu corpul pastoral!

Pentru cine nu s-a prins, ăsta n-a fost un hrisov în sensul convențional al cuvântului ci doar o întrebare puțin mai lungă… Asta e, n-am găsit altă rimă! Daca n-ați înțeles mare lucru, e foarte normal, nu trebuie să mergeți la psiholog. Dacă însă printr-o eroare de paralaxă ați înțeles ceva, atunci e grav și vă recomand canapeaua: numai după un somn adevărat veți înțelege de ce Freud nu-și ținea pacienții la ușă. Nimeni nu vorbește-n somn în poziția verticală. Poate doar somnambulii și politicienii!

6 gânduri despre „De ce adorm pe canapea

    • Ce nu face unchiu’ pentru curioșii lui? Este vorba de ultima emisiune de la O&P despre psihologie și crestinism. Mulțumită?

  1. Alexa, vezi ca Firefoxul iti raporteaza pagina ca find de atac. Ai bagat ceva pe-acolo sau ai fost hackerita de altii? Eu am intrat fara probleme ca stau bine cu shieldurile dar poate unii se sperie si nu intra. Eventual scoate tracking-ul, daca ai bagat asa ceva.

Lasă un comentariu